Св. Мориконе на стена в родния му квартал

Композиторът нарисуван като икона часове след смъртта му

Автор на изображението е уличният художник Хари Греб. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Св. Мориконе на стена в родния му квартал

Автор на изображението е уличният художник Хари Греб. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Графит с Енио Мориконе се появи на стена в Рим часове след смъртта на композитора и изображението вече обикаля световните медии.

В сърцето на квартал Трастевере, на „Виа делле Фрате” в римския квартал, където Мориконе е роден и израснал, уличният художник Хари Греб е нарисувал композитора като светец. В едната му ръка е наградата „Оскар” – приживе Мориконе получи два, първият от които чак на 79 г., за цялостно творчество, след като създава редица музикални шедьоври за киното. А с другата си ръка прави жест, призоваващ за тишина – препратка вероятно към често цитираната мисъл на Маестрото:

„Музиката е вълшебство, родено в сърцето и вдъхновено от тишината“.

Вижте още: ОТИДЕ СИ КОЛОСЪТ ЕНИО МОРИКОНЕ

Америка за България

Уличната картина на Греб не е първата от този тип. Графити артистът отдаде почит по подобен начин на водещи италиански фигури като Алберто Сорди, Ана Маняни и Рито Гаетано.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3