Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Св. Св. Кирил и Методий“ за Мая Вапцарова и Елена Кутева

Министерство на културата с четири предложения за удостояване с едно от най-високите отличия у нас

Държавният орден „Св. св. Кирил и Методий“ се присъжда за принос в областта на науката, просветата и културата. Снимка: Министерство на културата - „Св. Св. Кирил и Методий“ за Мая Вапцарова и Елена Кутева

Държавният орден „Св. св. Кирил и Методий“ се присъжда за принос в областта на науката, просветата и културата. Снимка: Министерство на културата

Огърлиета „Св. Св. Кирил и Методий“ за удостояване на режисьорката Мая Вапцарова и фолклористката Елена Кутева ще предложи Министерският съвет на президента на Република България. Журналистът Симеон Идакиев да получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, а хореографът Методи Илиев – „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен, са другите предложения, заявени от Министерството на културата.

Мая Вапцарова, племенница на поета Никола Вапцаров, е известен български творец с широк диапазон на интелектуалните търсения. Учи кинорежисура при Ищван Сабо в Будапеща. Семестриално завършва психология в „New York University“ в САЩ. Автор е на 118 документални филма и 3 игрални, автор на 10 книги, както и на Стратегията „Бенелюкс на Балканите”. През годините е била художествен ръководител на „Българско видео”, режисьор и драматург в Студио за научни и документални филми и Студио за игрални филми „Бояна”, главен редактор на в. „Македония днес”, издател на в. „Вяра”, председател на Фондация „Вапцарова вяра”.

Елена Кутева-Тъпкова, дъщеря на Филип Кутев, е професор в Музикалната академия. Професионалният ѝ път преминава изцяло в сферата на българския фолклор и неговото изучаване и популяризиране. Под нейно ръководство се обучават и десетки дипломанти и докторанти по Теория на музиката. От 1994 г. до днес Елена Кутева е директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Симеон Идакиев е известен журналист и пътешественик, леководолаз и ветроходец. Продуцент и водещ на популярното географското предаване „Атлас“ на БНТ. Автор е на над 400 филма, обединени от заглавията: „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Един мъж, една камера“ и „Непознатата България“. Филмите му са в резултат на направените обиколки в над 120 държави на всички континенти. В периода 2011-2017 г. работи и в Българското национално радио, където в програма „Христо Ботев“ води предаванията „Посоки“ и „Един мъж, един микрофон“. От 2013 г. води и телевизионното предаване „Светът и всичко за него“. Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци, Българското географско дружество, от 2014 г. е част от Кралското географско дружество на Великобритания.

Методи Илиев работи в областта на симбиозата на танцовата култура на различните етноси и региони. Организатор, сценарист и режисьор е на 16 издания на Международния етнофест под мотото „Всички заедно можем повече“, провеждан без прекъсване от 2002 до 2018 г. Председател е на Сдружение „Културен център за социална демокрация и защита правата на човека“ и член на Националния и Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, както и на Комисията по култура и медии към Министерския съвет. Носител е на множество национални, регионални и местни отличия и награди от фестивали, прегледи на танцовото изкуство и фолклорни празници и за принос за развитието на междуетническото сътрудничество. Връчването на държавната награда орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен на Методи Илиев е израз на висока чест и уважение и признание за приноса му в работата по културната интеграция на ромите в България.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах