Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Свалени ли са представленията на Морфов от афиша на Народния?

Петиция настоява: Върнете „Хъшове” в програмата на театъра!

Режисьорът Александър Морфов на протестите срещу назначението на Слави Бонев за председател на Комисията по култура и медии в парламента през 2014 г. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Свалени ли са представленията на Морфов от афиша на Народния?

Режисьорът Александър Морфов на протестите срещу назначението на Слави Бонев за председател на Комисията по култура и медии в парламента през 2014 г. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Ентусиасти започнаха подписка за връщане на емблематичния спектакъл на Александър Морфов „Хъшове“ в афиша на Народния театър. В текста към петицията се казва, че вече повече от година представлението, което се играе от 2004 г., отсъства от програмата на театър „Иван Вазов“ и явно „тихо и заобиколно“ е свалено от програмата на театъра.

„Предвид извънредната ситуация в световен мащаб ние, зрителите, намирахме за оправдано временното спиране на спектакли, в които участва голям актьорски състав. За радост, следейки ежемесечната програма на театъра, се забелязва завръщането на някои заглавия и премиери на други големи спектакли. „Нова земя“ и „Компания“ са доказателство за отмяната на наложената практика да не се играят спектакли, които надвишават определен брой участници“, казват неназованите автори на петицията, подписали се като „Да живее България!“(реплика от самия спектакъл). Според тях няма по-емблематичен и необходим спектакъл за хората в България.

Подкрепа за призива са изразили и актьори, участващи в „Хъшове“. Валери Йорданов е придружил подписа си с обяснение:

„Защото спектакълът „Хъшове“ е емблематичен, играе се 16 години в препълнени зали, български деца го гледат по 20 пъти, след това препрочитат Вазов и виждат снимки от представлението си в учебниците си. Българските деца се съоткриват с него и се гордеят със своята идентичност. Започват да обичат Родина и История…“.

Деян Ангелов е още по-емоционален:

„Защото играя в спектакъла. И знам защо сме го създали!!! И е доста безотговорно заради два характера, които нямат диалог (то не е и необходимо), да се лишава публиката, ако самата тя не го иска!!! Творците принадлежим на публиката, а не се занимаваме с егото си (поне на сцената). Аз съм тук!!!”.

Проверка в програмата на Народния театър показва, че през юни не е планиран нито един от спектаклите на Александър Морфов. Последно негови представления са играни през февруари 2020 г. – „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, при напълно продадени салони. Но след влизането на театъра в ритъм заглавията на Морфов не са върнати в афиша. Според хора от театъра декорите на спектаклите на режисьора са почти унищожени.

През декември 2020 г. директорът на Народния Мариус Донкин коментира пред „Площад Славейков“ липсата на Морфов в афиша на театъра:

„Това, че Александър Морфов не поставя в Народния театър, е негово решение. (…) Ще отбележа все пак, че когато господин Морфов реши да напуска театъра, му казах, че може като всички други режисьори да си предложи темата. Не съм спрял никой да поставя в този театър, стига този човек да слага интересите на Народния театър и въобще на театъра пред своите собствени“.

„Площад Славейков“ научи, че Александър Морфов все пак е предложил „тема“ на директора Мариус Донкин, но не е получил отговор. В момента режисьорът работи по „Антигона“ в Младежкия театър (ТЮЗ) в Санкт Петербург. На същата сцена наскоро е поставил и „Ромео и Жулиета“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg