Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Свалиха балета „Лешникотрошачката” в Берлин заради расизъм

Проблем е използването на „блекфейс“ и културни стереотипи

Китайски танц от „Лешникотрошачката“, постановка на балета на Канзас. Снимка: Уикипедия/Brett Pruitt & East Market Studios/CC BY 2.0 - Свалиха балета „Лешникотрошачката” в Берлин заради расизъм

Китайски танц от „Лешникотрошачката“, постановка на балета на Канзас. Снимка: Уикипедия/Brett Pruitt & East Market Studios/CC BY 2.0

Постановката „Лешникотрошачката“ по приказния балет на Чайковски, традиционно показвана в предколедните дни, бе свалена от репертоара на Държавния балет на Берлин заради културни стереотипи и расизъм, съобщава „Билд“, позовавайки се на думите на художествената ръководителка на трупата Кристиана Теобалд. Вместо коледния балет ще бъде представен спектакълът „Дон Кихот“.

Отменена е постановката на хореографите Василий Медведев и Юрий Бурлака, осъществена през 2013 г. като реконструкция на оригиналния спектакъл на Мариус Петипа от 1892 г. За тази постановка са били похарчени около 1,5 млн. евро.

Според Теобалд някои от елементите на реконструирания спектакъл не са подходящи за ценностите на постколониалната епоха. Тя твърди, че още през 2015 г. в балета са започнали да постъпват жалби за това, че във второ действие две деца излизат на сцената с потъмнени лица, типичен „блекфейс“.

Културен стереотип е китайският танц с „дребни ситни стъпчици“ и източният танц, в който участват жените от харема с тъмнокафяв грим, смята Теобалд.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Това не е първият случай, в който постановка на „Лешникотрошачката“ е свалена заради расизъм. В края на 2020 г. представители на танцовото общество в САЩ видяха унижение в същия балет, поставен от Джордж Баланчин. Обект на възмущението в американския спектакъл ставаха танцьори, изобразяващи лакомства от различни култури – шоколад от Испания, кафе от Арабия, чай от Китай. В американския вариант на „Лешникотрошачката“ в китайския танц са участвали актьори с ярко жълт грим, изпълняващи „недостоверни и насмешливи жестове“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах