СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Свалиха паметна плоча на Михаил Булгаков в Киев заради „украинофобия”

Киевският университет се освобождава от „окупационните маркери”

Паметната плоча за загиналите във Великата отечествена война и плочата на Булгаков. Снимки: Татяна Швидченко/Фейсбук - Свалиха паметна плоча на Михаил Булгаков в Киев заради „украинофобия”

Паметната плоча за загиналите във Великата отечествена война и плочата на Булгаков. Снимки: Татяна Швидченко/Фейсбук

Киевският национален университет „Тарас Шевченко” премахна паметна плоча на Михаил Булгаков от зданието си заради неговата украинофобия, съобщи членката на обществената организация „Експертен корпус” Татяна Швидченко във Фейсбук. На 29 юли „Експертен корпус” е подал официално искане за демонтаж от стените на университета на всички „маркери на руския свят – паметни плочи, предназначени да отбележат завоюваните от окупаторите територии”. В писмото на организацията се казва:

„Булгаков е символ на руската култура, никога не е имал отношение към украинското, напротив – в своите произведения е хвърлял кал по всичко украинско. Затова всички негови изображения също са атавизми от окупационния период, от които трябва спешно да се избавим.”

„Експертен корпус” очакват в скоро време да бъде премахната от централния вход на университета и паметната плоча „На студентите, преподавателите и работниците от Държавния университет, загинали в боевете за свобода и независимост на Съветската родина в годините на Великата отечествена война 1941-1945 г.” Според членовете на организацията това е „руски окупационен маркер, посветен на разрушителите на украинската държавност”.

Михаил Булгаков е роден и израснал в Киев. Завършил е Първа киевска гимназия и Медицинския факултет на Киевския университет. Паметната му плоча бе поставена върху зданието на Първа киевска гимназия (днес филологическия факултет на Киевския национален университет) на 2 юни 2017 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg