VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Свалили Силвия Великова, защото „нещо лошо щяло да се случи с Радиото“

Зам.-шефката на „Хоризонт“ говори за случая с журналистката и имало ли е наистина „профилактика“ в деня на спирането на „Хоризонт“

На 13 септември програма „Хоризонт“ на БНР спря от 6 до 11 ч. с официално оповестеното обяснение, че се налага „профилактика“. Според ДАНС такава не се е налагала. Снимка: БНР - Свалили Силвия Великова, защото „нещо лошо щяло да се случи с Радиото“

На 13 септември програма „Хоризонт“ на БНР спря от 6 до 11 ч. с официално оповестеното обяснение, че се налага „профилактика“. Според ДАНС такава не се е налагала. Снимка: БНР

Безпрецедентни нарушения на вътрешния правилник на програма „Хоризонт“ и заплахи срещу Българското национално радио разкрива Даниела Късовска, зам.-главен редактор в оставка на „Хоризонт“. В интервю пред Александра Маркарян за „Офнюз“ тя говори за външен натиск върху журналистите от Радиото, както и за случая със Силвия Великова, отстранена и възстановена в съдебния ресор в обществената медия и като водеща на „Преди всички“.

Преди седмица Късовска депозира своята оставка като протест срещу отношението към Силвия Великова и към бившия си шеф Ивайло Савов. Късовска и Савов работят в съседни стаи, така зам.-директорката на „Хоризонт“ става пряк свидетел на почти всички разговори между генералния директор на Радиото Светослав Костов, който настоява Ивайло Савов да отстрани Великова.

Този натиск започна от понеделник миналата седмица (9 септември – бел. ред.), като интензивността му се засилваше към края на седмицата – казва Късовска пред „Офнюз“. – Той беше упражняван върху бившия вече директор на „Хоризонт“ господин Ивайло Савов. Станах свидетел на директен натиск от страна на господин Светослав Костов върху господин Ивайло Савов да се случи това, което се случи по-късно и което направи изпълняващият длъжността директор Николай Кръстев: Силвия Великова да бъде отстранена от ресора „Правосъдие и съдебен ред“, където от години работи, и да бъде отстранена от ефира като водеща на сутрешния блок на Програма „Хоризонт“ – „Преди всички“.“

Великова била командирована със заповед от генералния директор в Стара Загора – нещо необичайно, тъй като тя била вписана в графика като водеща на предаването. Ивайло Савов отказал да я прати извън София и на следващия ден го пращат в пенсия. Малко по-късно Късовска научила от Савов, че има настояване журналистката да бъде свалена от ефир, в противен случай „нещо лошо щяло да се случи с Радиото“, без да се уточнява в какво се изразява заплахата.

Америка за България

На въпрос дали решението на Светослав Костов да отнеме на Великова съдебния ресор е продиктувано от външен натиск, Късовска отговаря:

Моето впечатление е такова. Не мога да кажа обаче от кого. Дори смятам, че това, което направи господин Николай Кръстев, въпреки че той пое вината и отговорността за това, не е негово решение и мисля, че никой в Програма „Хоризонт“ не се съмнява в това. Програмата реагира веднага в защита на принципите и на свободата на словото, защото от всеки от нас, работещ в Програмата, това беше разпознато и прочетено като неправомерен натиск отвън.

На 13 септември „Хоризонт“ спря от 6 до 11 ч. с официално оповестеното обяснение, че се налага „профилактика“. В този часови диапазон трябваше да се излъчи предаването „Преди всички“, водено от Силвия Великова. По това време пред фасадата на БНР служителите излязоха на протест срещу отстраняването на журналистката и настояваха за свободата на словото в Радиото. По-късно проверка показа, че „профилактика“ не е била извършена, нито е била наложителна.

Даниела Късовска е съгласна с решението на ДАНС, че става дума за действие, насочено срещу националната сигурност. Късовска смята, че не е имало никакви причини за спирането – нито вътрешни в Радиото, нито външни.

Очакваме независимата съдебна власт да си свърши работата, но за нас е много важно каква е отговорността на генералния директор в този момент и как той я носи“, казва Късовска.

В момента случаят със свалянето на Великова от ефир се разглежда в Съвета за електронни медии.

Очакваме да видят реалността такава, каквато е и да не бягат от отговорността си, защото СЕМ избира генералните директори на Радиото, СЕМ е органът, който може да налага санкции, който може да дава оценки на работата им и който би могъл да ги отстрани, ако прецени, че те не се справят с отговорността, която имат“, добавя тя.

Цялото интервю в „Офнюз“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg