Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Свалили Силвия Великова, защото „нещо лошо щяло да се случи с Радиото“

Зам.-шефката на „Хоризонт“ говори за случая с журналистката и имало ли е наистина „профилактика“ в деня на спирането на „Хоризонт“

На 13 септември програма „Хоризонт“ на БНР спря от 6 до 11 ч. с официално оповестеното обяснение, че се налага „профилактика“. Според ДАНС такава не се е налагала. Снимка: БНР - Свалили Силвия Великова, защото „нещо лошо щяло да се случи с Радиото“

На 13 септември програма „Хоризонт“ на БНР спря от 6 до 11 ч. с официално оповестеното обяснение, че се налага „профилактика“. Според ДАНС такава не се е налагала. Снимка: БНР

Безпрецедентни нарушения на вътрешния правилник на програма „Хоризонт“ и заплахи срещу Българското национално радио разкрива Даниела Късовска, зам.-главен редактор в оставка на „Хоризонт“. В интервю пред Александра Маркарян за „Офнюз“ тя говори за външен натиск върху журналистите от Радиото, както и за случая със Силвия Великова, отстранена и възстановена в съдебния ресор в обществената медия и като водеща на „Преди всички“.

Преди седмица Късовска депозира своята оставка като протест срещу отношението към Силвия Великова и към бившия си шеф Ивайло Савов. Късовска и Савов работят в съседни стаи, така зам.-директорката на „Хоризонт“ става пряк свидетел на почти всички разговори между генералния директор на Радиото Светослав Костов, който настоява Ивайло Савов да отстрани Великова.

Този натиск започна от понеделник миналата седмица (9 септември – бел. ред.), като интензивността му се засилваше към края на седмицата – казва Късовска пред „Офнюз“. – Той беше упражняван върху бившия вече директор на „Хоризонт“ господин Ивайло Савов. Станах свидетел на директен натиск от страна на господин Светослав Костов върху господин Ивайло Савов да се случи това, което се случи по-късно и което направи изпълняващият длъжността директор Николай Кръстев: Силвия Великова да бъде отстранена от ресора „Правосъдие и съдебен ред“, където от години работи, и да бъде отстранена от ефира като водеща на сутрешния блок на Програма „Хоризонт“ – „Преди всички“.“

Великова била командирована със заповед от генералния директор в Стара Загора – нещо необичайно, тъй като тя била вписана в графика като водеща на предаването. Ивайло Савов отказал да я прати извън София и на следващия ден го пращат в пенсия. Малко по-късно Късовска научила от Савов, че има настояване журналистката да бъде свалена от ефир, в противен случай „нещо лошо щяло да се случи с Радиото“, без да се уточнява в какво се изразява заплахата.

Америка за България

На въпрос дали решението на Светослав Костов да отнеме на Великова съдебния ресор е продиктувано от външен натиск, Късовска отговаря:

Моето впечатление е такова. Не мога да кажа обаче от кого. Дори смятам, че това, което направи господин Николай Кръстев, въпреки че той пое вината и отговорността за това, не е негово решение и мисля, че никой в Програма „Хоризонт“ не се съмнява в това. Програмата реагира веднага в защита на принципите и на свободата на словото, защото от всеки от нас, работещ в Програмата, това беше разпознато и прочетено като неправомерен натиск отвън.

На 13 септември „Хоризонт“ спря от 6 до 11 ч. с официално оповестеното обяснение, че се налага „профилактика“. В този часови диапазон трябваше да се излъчи предаването „Преди всички“, водено от Силвия Великова. По това време пред фасадата на БНР служителите излязоха на протест срещу отстраняването на журналистката и настояваха за свободата на словото в Радиото. По-късно проверка показа, че „профилактика“ не е била извършена, нито е била наложителна.

Даниела Късовска е съгласна с решението на ДАНС, че става дума за действие, насочено срещу националната сигурност. Късовска смята, че не е имало никакви причини за спирането – нито вътрешни в Радиото, нито външни.

Очакваме независимата съдебна власт да си свърши работата, но за нас е много важно каква е отговорността на генералния директор в този момент и как той я носи“, казва Късовска.

В момента случаят със свалянето на Великова от ефир се разглежда в Съвета за електронни медии.

Очакваме да видят реалността такава, каквато е и да не бягат от отговорността си, защото СЕМ избира генералните директори на Радиото, СЕМ е органът, който може да налага санкции, който може да дава оценки на работата им и който би могъл да ги отстрани, ако прецени, че те не се справят с отговорността, която имат“, добавя тя.

Цялото интервю в „Офнюз“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах