Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Демонтират паметника пред НДК догодина

Монументът „1300 години България“ ще бъде демонтиран след редица обществени и съдебни спорове

На мястото на паметника ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство. Снимка: Емил Георгиев - Демонтират паметника пред НДК догодина

На мястото на паметника ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство. Снимка: Емил Георгиев

Паметникът „1300 години България“ ще бъде демонтиран през 2017 г. Тогава ще започне и ремонтът на сградата на НДК и ще се довърши обновяването на парка около двореца. Това разбираме от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред „24 часа“.

От думите ѝ става ясно, че проектите за демонтиране са готови и се очаква главният архитект да обяви процедурата за избор на изпълнител.

„Пластиките ще бъдат запазени и експонирани, а на мястото му ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство – коментира Фандъкова. – Там има идея за възстановяване на Мемориала на първи и шести софийски пехотни полкове. Но инициаторите на тази идея все още не са регистрирали сдружението си. Докато това стане, разработваме и проект за настилката.“

Още в началото на тази година приключи продължителният съдебен спор за бъдещето на паметника на Валентин Старчев. Тогава Върховният административен съд отхвърли жалбата на скулптора срещу решението на Столична община и с това решение даде зелена светлина за демонтажа.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: НЕКА БЪДЕ НИЩО!

„За да се премести този паметник, той трябва да се взриви – каза Старчев през февруари. – Не си представям въобще как ще откачат фигурите – те са по седем метра, едната тежи 4-5 тона. Не знам защо съдът раздели паметника на архитектура и скулптура.

Отделени, скулптурите вече имат друг смисъл, друг подтекст. Паметникът е мислен като част от цялото пространство пред НДК, което вече 35 години, заедно с Двореца на културата, е обединено от темата „1300 години България“. Да се изнесе паметникът на друго място или да се прави нова композиция от фигурите, е нещо, което здравият разум едва ли може да осмисли.“

Паметникът е посветен на 1300-годишнина от създаването на българската държава. Целият комплекс е изграден за рекордно кратко време, само осем месеца, през 1981 г., във връзка с откриването на Националния дворец на културата.

Вижте още: ВАЛЕНТИН СТАРЧЕВ: ФУТБОЛНИ ФЕНОВЕ НЕ ИСКАТ ПАМЕТНИКА МИ

В последните години обаче монументът се руши и среща масово неодобрение у гражданите. Според изследване на „Алфа рисърч“ от средата на 2014 г. 72% от софианци подкрепят демонтирането, а 25 на сто от тях настояват да остане в този си вид, като се почисти и укрепи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах