Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свалят руска актриса от спектакъл на българска режисьорка заради гражданска позиция

„Свобода за Павел Устинов“, заявила от сцената Даря Егорова след премиерата на Диана Добрева

Даря Егорова призовава за свобода на Павел Устинов на поклоните след премиерата на „Домът на Бернарда Алба“ в Перм, Русия. Снимка: Николай Кирилов - Свалят руска актриса от спектакъл на българска режисьорка заради гражданска позиция

Даря Егорова призовава за свобода на Павел Устинов на поклоните след премиерата на „Домът на Бернарда Алба“ в Перм, Русия. Снимка: Николай Кирилов

Актриса от спектакъла „Домът на Бернарда Алба“, постановка на българската режисьорка Диана Добрева в Пермския академичен „Театър-театър“ в Русия, е отстранена от състава, става ясно от неин статус във Фейсбук. Причината е, че след края на представлението Даря Егорова призовала за свобода на актьора Павел Устинов. 

В Русия в момента тече масова вълна на солидарност с Устинов, който бе несправедливо осъден на 3 години и половина наказателна колония, защото при задържането му полицай се контузва. От видео става ясно, че Устинов е задържан случайно при излизането си от метрото, но това става в близост до митинга на 3 август в Москва. Четирима полицаи се нахвърлят върху него и от прекалено усърдие един от тях пада на земята заедно с артиста.

Вижте още: ВЪЛНА ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ В РУСИЯ СЛЕД НЕСПРАВЕДЛИВА ПРИСЪДА

Актьори от много руски театри в момента използват сцената, за да призовават за свободата на Павел Устинов. Така е направила и Даря Егорова на поклона след премиерата в Перм на 18 септември. Думите ѝ обаче не трогнали режисьорката Диана Добрева, за която това бил първи ангажимент в Русия. Според Егорова, гражданската позиция на актрисата дори разгневила българката.

В случая се намесило и ръководството на театъра, което отстранило актрисата спектакъла. Художественият ръководител на трупата Борис Милграм обяснява мотивите си не като политически, а като етически. По-късно в съобщение до медиите той казва, че „всеки спектакъл си създава свое изявление, свой контекст, и ако се появи друго изявление, то просто разрушава създаденото“. Постъпката на Даря Егорова приема като „недопустима от етична гледна точка“ и за него е „нарушение на човешките права“. Милграм посочва още, че самият той преди няколко дни подкрепил открито Павел Устинов, но добави, че „засега няма причина за уволнение на служителката“.

Предлагаме Ви разказа за случая на Даря Егорова във Фейсбук, който има хиляди лайкове, коментари и споделяния:

„Светът се побърка.

Вчера в нашия театър имаше премиера, откриване на сезона. Изиграхме прекрасно спектакъла, всички зрители бяха щастливи и след всички поклони аз излязох отпред и заявих подкрепа за Павел Устинов. За което получих одобрението на публиката. Но когато се прибрах зад кулисите, режисьорката на спектакъла започна да ми вика: „Коя си ти, че да говориш всичко това, ти си никоя, ти провали тримесечния ми труд, ти съсипа празника…“. Никой от актьорите не ме подкрепи. След това започнаха да ми пишат колеги, че нямам никакво морално и човешко право да правя това, че съм подлъгала всички тях и съм провалила премиерата за публиката. След това режисьорката написа текст за това, че талантът обединява, а отсъствието на таланта разединява. Ако това нейно твърдение е продиктувано от наличието на талант, то слава богу, че у мен го няма.

Нещо повече. Утре (бел. ред. – 19 септември) ме вика при себе си художественият ръководител на театъра Борис Леонидович Милграм. За да ми съобщи, че ме свалят от спектакъла и след това уволняват. Също казва, че съм подлъгала целия театър, че съм нарушила етиката на театъра. И ще лиши от заплата момчето, което отговаряше за звука и ми включи микрофона.  

В отговор на това ще кажа: в никакъв закон не е написано, че нямам право да кажа нещо след поклона. Аз говорих от свое име, което художественият ръководител помоли да бъде предадено на средствата за масова информация.

Възможно е да съм наистина никоя. Но аз съм гражданин на моята страна. И като гражданин аз мога да говоря. Ако по-рано знаех за изхода от тази ситуация, пак щях да постъпя по същия начин. Свобода за Павел Устинов.“

Отново във Фейсбук Даря Егорова пише, че е решила да пусне заявление за напускане на театъра. Последният ѝ работен ден там е на 24 септември и си търси работа.

Вижте още: СЪДЪТ ОСВОБОДИ ПАВЕЛ УСТИНОВ СРЕЩУ ПОДПИСКА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg