Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Свастика и куршуми от глухарчета

Руският художник Сергей Рожин с изложба в два акта в София

Авторът на „Глухарчета“ Сергей Рожин е роден през 1988 г. в Екатерининбург, днес живее и работи в Москва.  - Свастика и куршуми от глухарчета

Авторът на „Глухарчета“ Сергей Рожин е роден през 1988 г. в Екатерининбург, днес живее и работи в Москва.

Месец след запомнящата си се поява с инсталацията „Глухарчета“ на Международния фестивал за съвременни изкуства „Космоскоу“ в Москва, руският художник Сергей Рожин се представя и в България. Арт публиката у нас ще може да види изложбата на Рожин в два акта в галерия ONE MONEV, а след това „Глухарчета“ пътува за един от най-старите музеи за модерно и съвременно изкуство – Ван Абе в Айндховен, Холандия, в чиято колекция са творби на Пикасо и Кандински.

Изложбата на Рожин в ONE MONEV (с куратор Снежана Кръстева) ще бъде в 2 части – 2 акта, както самият артист ги нарича.

В първия, по-мрачен от двата акта (от 17 до 27 октомври), ще бъде показана серията от три стъклени инсталации „Глухарчета” (2013-2018). Като разчита на първичния човешки инстинкт да се влияе от големи и грандиозни изображения, художникът запълва пространството на галерията с изящни сенки от цветя.

Израствайки директно от пода към стените, с големите си деликатни форми те отнемат вниманието от непосредствения им източник. Наситени и любопитни, очите в крайна сметка се преместват върху стъклените прозорци, издигащи се върху голи дървени палети пред полето на нарастващи сенки и забелязват, че в същината си „глухарчетата” са всъщност малки дупки от куршуми върху стъклата на автомобил.

Всъщност единствената намеса на Рожин в трите парчета стъкло, събрани от улиците на родния му град Екатеринбург, е да изрисува изображения на цветята около тях с бял маркер и да ги освети.

Свастиката на Малéвич

Вторият акт на изложбата (31 октомври – 18 ноември), по-светъл в атмосферата си, разказва историята на пространство, която е едновременно олтар и затвор за художника. На централно място на тавана в галерията ще се спуска флаг с леко преобърнатия иконичен черен квадрат на Малéвич, вписан в бял кръг на червен фон.

Озаглавена „Свастиката на Малéвич“ (2018 г.), тя е едновременно прочит на страховете от древните художествени форми, които все още очакват да бъдат превъзмогнати, и призив за появата на нови форми.

Лаконичното изображение, подобно на лого, въздейства особено с това, че използва познати символи, които от една страна носят мощна историческа травма, а от друга са крайъгълен камък на човешката мисъл в областта на изкуството. Така и значението остава във „висящо” състояние…

Кой е Сергей Рожин?

Сергей Рожин е роден през 1988 г. в Екатерининбург, днес живее и работи в Москва.

Мултидисциплинарният му стил е свързан с интереса и участието му в театъра, словото и рап-музиката. Едни от първите му работи включват колажи, пърформанс, инсталации и видео арт, изследващи връзката между идеите и хората.

Творбите му често водят до хумористични ситуации, вариращи от множество алтер-его герои до съвсем нови серии за бавното изселване на изкуството във виртуалната реалност.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС