Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Свел поглед ангел открит под „Мадоната на скалите“ на Да Винчи

Не става ясно защо художникът е променил първоначалната композиция

Вляво - оригиналната творба на Леонардо, вдясно - изолираната изпод оригинала скица. Илюстрация: Национална галерия в Лондон - Свел поглед ангел открит под „Мадоната на скалите“ на Да Винчи

Вляво - оригиналната творба на Леонардо, вдясно - изолираната изпод оригинала скица. Илюстрация: Национална галерия в Лондон

Проучване на едно от най-известните платна на Леонардо да Винчи, „Мадоната на скалите“, разкрива нова информация за изоставена скица под картината. Първоначалните изображения на ангела и невръстния Исус значително се различават от тези, които познаваме днес от оригинала на произведението в Национална галерия в Лондон, пише Би Би Си.

Скритата скица се разкрива, след като експертите приложили рентгенофлуоресцентен анализ и инфрачервена образна диагностика. През 2005 г. музейните работници откриват, че позата на Дева Мария е била сменена, но за наличието на други фигури под оригиналните имало само едва забележими подсказки.

Откритията „дават нов поглед за мисленето на Да Винчи“, смята Лари Кийт, директор на реставрационния екип в Националната галерия. Според резултатите от анализите, ангелът и Младенецът първоначално са били по-високо разположени, а ангелът е бил с лице обърнато към зрителя и поглед, насочен надолу.

Не става ясно защо Леонардо се отказва от първата си композиция. Но и без да се знае причината, по-късната промяна се вписва „в по-широкия наратив за това как го разбираме като артист, който непрекъснато променя, наглася и поправя“, казва Кийт.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Първият път (през 2005-а), много ясна бе фигурата на Дева Мария – коментира откритието Марика Спринг от научния отдел на институцията. – Този път можем да забележим ангел и Исус, които не си личаха по-рано. Виждаха се само няколко линии, но не можехме да разберем какво са те. Знаехме за част от композицията, а сега разбираме много повече за цялата подредба на фигурите.

Вляво – скицата, която прозира при изследванията през 2005 г. В червен цвят върху централното изображение са показани новите детайли от проучването от 2019 г.

„Мадоната на скалите“ е поръчана на Да Винчи за олтар на параклис в Милано през 1483 г. Различна версия на същата творба виси в Лувъра в Париж. Лондонската „Мадона“ ще бъде част от изложба, посветена на Леонардо, която ще се открие по-късно тази година и ще изследва картината и „изобретателния ум, който я е създал“.

„Леонардо: Изживейте шедьовър“ ще отвори врати на 9 ноември и ще може да се разгледа в Националната галерия до 12 януари 2020 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах