Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свещеник срещу мафията

Епископ издаде декрет със забрана гангстери да стават кръстници

В диоцеза на Мишеле Пенизи влиза и Корлеоне, родното място на Дон Корлеоне, измисленият Кръстник в романа на Марио Пузо и филмите на Франсис Копола по книгата. - Свещеник срещу мафията

В диоцеза на Мишеле Пенизи влиза и Корлеоне, родното място на Дон Корлеоне, измисленият Кръстник в романа на Марио Пузо и филмите на Франсис Копола по книгата.

Епископ в Сицилия забрани известни мафиоти да бъдат кръстници при кръщенета в църквите от неговия диоцез, предава „Гардиън“. Мишеле Пенизи, епископ на Монреале, близо до Палермо, заяви в петък, че е издал декрет в опит да спре всяко съмнение, че босовете на организираната престъпност имат нещо общо с божественото.

„Мафията винаги е приемала понятието „кръстник“ от Църквата, за да дава на своите лидери осанка на религиозен респект, въпреки че всъщност тези два свята са напълно несъвместими“, каза епископът.

В диоцеза на Пенизи влиза и Корлеоне, градче, обладано от духа на вендетата в Палермо, което е и родното място на Дон Корлеоне, измисления Кръстник в романа на Марио Пузо и филмите на Франсис Копола по книгата.

През февруари епископът стана известен, след като критикува свещеник, допуснал синът на един от най-известните сицилиански ганстери, Тото Риина, да стане кръстник при християнско кръщение.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Този епизод доведе и до сегашния декрет, който и самият Пенизи признава, че трудно ще се наложи предвид културата на омертата – закона на мълчанието – която пречи на италианските опити да противодействат на организираната престъпност.

„Ако някой е без присъда, не можем да го съдим по слухове, без доказателства – заяви епископът, като добави, че декретът му не затваря вратите на храма пред мафиоти, които търсят изкупление. – Ако някой от тях признае, че е съгрешавал, поиска прошка за това, което е извършил, тогава можем да търсим път за душевен прелом.“

През 2008 г. Пенизи получи смъртни заплахи от мафията, след като забрани да се провеждат религиозни погребения за известни гангстери.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах