Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Света София“ става джамия

Решението взето от Върховния административен съд, след което президентът Ердоган подписа и декрет

„Света София“ в Истанбул е музей от  1935 г. с решение на Кемал Ататюрк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Света София“ става джамия

„Света София“ в Истанбул е музей от 1935 г. с решение на Кемал Ататюрк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният съвет на Турция отмени решение на Кемал Ататюрк от 1934 г., с което византийският християнски храм в Истанбул „Света София“ е обявен за музей, съобщиха световните агенции. След решението на Държавния съвет, който е и Върховен административен съд в Турция, президентът Ердоган върна на храма статута на действаща джамия.

Телевизия Си Ен Ен Тюрк уточнява, че заседанието, на което Държавният съвет е обсъждал решението си, е било проведено на 2 юли и е траело едва 17 минути. Огласено е днес, 10 юли.

През последните седмици предстоящото решение за „Света София“ събуди много международни реакции. Православните църкви на Гърция и Русия изразиха опасения от превръщането на храма музей в джамия. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че „Света София“ трябва да остане музей. ЮНЕСКО, под чиято опека е храмът, в официално изявление припомни, че всяко решение трябва да бъде съгласувано с тях.

Политици от турската Партия на справедливостта и лично Ердоган обаче неколкократно изразиха мнение пред медиите, че това е вътрешен въпрос на турската държава и няма да се съобразят с международния натиск.

Веднага след обявяването на решението на Държавния съвет, президентът Еродган подписа декрет, с който промени статута на сградата в действаща джамия. Официалния документ той сподели в Туитър с думите „Нека бъде за добро“.

Турските власти потвърдиха, че паметникът на културата все пак ще може да се посещава от туристи, въпреки че ще изпълнява функциите на мюсюлмански храм, отбелязва Би Би Си.

Църквата „Света София” е паметник на византийската архитектура. Построена е през 532 – 537 г. по нареждане на император Юстиниян в прослава на Константинопол. Императорът мечтаел храмът да няма равен на себе си в света и дори планирал подът да бъде направен от златни плочки. След падането на Византийската империя през 1453 г. храмът става джамия. През 1935 г. Ататюрк превръща сградата в музей, като разпорежда реставрация и възстановява византийските фрески и мозайки. От 1985 г. църквата е в списъка на ЮНЕСКО като паметник от световно значение.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg