„Света София“ става джамия

Решението взето от Върховния административен съд, след което президентът Ердоган подписа и декрет

„Света София“ в Истанбул е музей от  1935 г. с решение на Кемал Ататюрк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Света София“ става джамия

„Света София“ в Истанбул е музей от 1935 г. с решение на Кемал Ататюрк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният съвет на Турция отмени решение на Кемал Ататюрк от 1934 г., с което византийският християнски храм в Истанбул „Света София“ е обявен за музей, съобщиха световните агенции. След решението на Държавния съвет, който е и Върховен административен съд в Турция, президентът Ердоган върна на храма статута на действаща джамия.

Телевизия Си Ен Ен Тюрк уточнява, че заседанието, на което Държавният съвет е обсъждал решението си, е било проведено на 2 юли и е траело едва 17 минути. Огласено е днес, 10 юли.

През последните седмици предстоящото решение за „Света София“ събуди много международни реакции. Православните църкви на Гърция и Русия изразиха опасения от превръщането на храма музей в джамия. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че „Света София“ трябва да остане музей. ЮНЕСКО, под чиято опека е храмът, в официално изявление припомни, че всяко решение трябва да бъде съгласувано с тях.

Политици от турската Партия на справедливостта и лично Ердоган обаче неколкократно изразиха мнение пред медиите, че това е вътрешен въпрос на турската държава и няма да се съобразят с международния натиск.

Америка за България

Веднага след обявяването на решението на Държавния съвет, президентът Еродган подписа декрет, с който промени статута на сградата в действаща джамия. Официалния документ той сподели в Туитър с думите „Нека бъде за добро“.

Турските власти потвърдиха, че паметникът на културата все пак ще може да се посещава от туристи, въпреки че ще изпълнява функциите на мюсюлмански храм, отбелязва Би Би Си.

Църквата „Света София” е паметник на византийската архитектура. Построена е през 532 – 537 г. по нареждане на император Юстиниян в прослава на Константинопол. Императорът мечтаел храмът да няма равен на себе си в света и дори планирал подът да бъде направен от златни плочки. След падането на Византийската империя през 1453 г. храмът става джамия. През 1935 г. Ататюрк превръща сградата в музей, като разпорежда реставрация и възстановява византийските фрески и мозайки. От 1985 г. църквата е в списъка на ЮНЕСКО като паметник от световно значение.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3