Светът като умиращ титан

Ролята на човека в агонията на природата - през погледа на Юлиян Табаков в Галерия „Райко Алексиев“

Снимка: Юлиян Табаков - Светът като умиращ титан

Снимка: Юлиян Табаков

В горяща гора, в стаята на колекционер и в спалнята на луд ще пренесе Юлиян Табаков зрителите на новия си визуален проект „Портрет на умиращ титан“. С фотографии, рисунки и триизмерни обекти, подредени от 5 март в столичната Галерия „Райко Алексиев“, художникът представя процесите в околната среда, породени от човешката намеса.

Изложбата цели да обясни ролята на всеки от нас върху опазването на света, който обитаваме заедно.

„Сибир и Амазония са далеч, но въздухът и водата пътуват и стигат навсякъде и до всеки. С този проект искам да постигна у зрителя усещането, че присъства на живо в изобразените места, а не само в галерията, и да го доведа до убеждението, че това, което гледа на екрана на телевизора или си разцъква в телефона, е истина, а не просто изображение с кратка информация“, коментира Табаков.

„Портрет на умиращ титан” не само ще покаже, но и ще обхване създаването на визуалните произведения, изобразяващи хора, природни бедствия и културни традиции. Юлиян Табаков кани зрителите на пътешествие в творческия процес, посетителите ще могат да проследят зараждането и реализацията на идеята. Някои от художествените обекти ще бъдат придружени с историческа и статистическа информация от началото на индустриалната революция до днес.

Горящата гора е едно от местата, на които авторът пренася посетителите на изложбата. Снимка: Юлиян Табаков

Табаков отново работи с „Райко Алексиев“ – през 2015 г. на същото място той открива изложбата си „Мигновения“ с широкоформатни фотографии на Златина Тодева, които предизвикаха размисъл за любовта между началото и края на живота.

Вижте още: НЕ ХОДЕТЕ НА ТАЗИ ИЗЛОЖБА!

Професионалната практика на Юлиян Табаков започва през 1997 г. с илюстрации на детски книги и сценография и костюми за спектакъла на Лилия Абаджиева „Женитба“. До днес, 23 години по-късно, Юлиян Табаков е реализирал над 100 артистични проекта в България, Европа и Африка. Работи активно в Швеция, Литва, Швейцария, Германия, Русия, България и другаде. Носител е на редица международни награди и отличия в сферата на сценографията и театралните костюми, документалното кино и съвременните визуални изкуства.

Снимка: Юлиян Табаков

Откриването е на 5 март, изложбата може да бъде разгледана до 16 март в Галерия „Райко Алексиев“.

ЮЛИАН ТАБАКОВ: СВЕТЪТ НЯМА НУЖДА ДА ГО МЕЧТАЕШ, ТОЙ Е ДОСТАТЪЧНО ХУБАВ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах