Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светещите очи на Самуил и слепците

Днес от 12 ч. паметникът на българския цар ще бъде открит с държавни почести

Очите на статуята на Самуил ще светят нощем. Снимка: Веселин Боришев, Клуб Z - Светещите очи на Самуил и слепците

Очите на статуята на Самуил ще светят нощем. Снимка: Веселин Боришев, Клуб Z

Очите на статуята на цар Самуил, свел поглед пред ослепените си воини в отсрещната градинка в центъра на столицата, ще светят нощем… Скулптурната композиция, посветена на един от най-печалните моменти в българската история, е на Любомир Далчев. Те са били събрани с фигурата на владетеля по предложение на президентството. Днес от 12 ч. паметникът на българския цар ще бъде открит с държавни почести от Росен Плевнелиев.

Идеята на скулптора Александър Хайтов за светещия поглед на Самуил предизвика лавина от иронични коментари във Фейсбук. Очите са изработени от ахат и според твърденията на автора е нужно осветление, за да бъде омекотен погледа на владетеля.

„Въпросът за вградено художествено осветление на фигурата не е бил предмет на заданието на конкурса, нито е бил представен от автора пред журито или пред Столичния общински съвет и Столична община – обясни във Фейсбук зам.-кметът на София Тодор Чобанов. – Доколкото той засяга цялостното въздействие на паметника, няма как да се допусне такова нещо и като вече реален собственик на монумента общината ще предприеме нужните действия в случай на необходимост.“

Присмехът в социалните мрежи и нежеланието на Столична община да приеме това решение видимо обидиха Хайтов, той нарича престъпление вероятността камъните от очите да бъдат подменени… Той изтърва реплика в ефира на Нова телевизия, че искането да смени очите на царя било с политически мотиви:

„Това, че ще изгубите изборите, си е ваш проблем…“

По-късно Хайтов уточни:

„Просто ги е страх в момента, че ще се уплаши народът и няма да им гласува.“

Дискусията около паметника стигна и по-далеч от погледа на Самуил. Интелектуалци написаха открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова церемонията за откриването на паметника да бъде отложена и дори отменена.

„Ако бъде допуснато, инсталирането на паметника на това особено чувствително място в градската среда на София, е трудно обратимо. Готови сме да участваме в открита дискусия по този въпрос. Призоваваме Ви към особено висока чувствителност към възможността проектът да се окаже непоправимо петно в самото сърце на града“, се казва в писмото, разпространено от Стефан Попов, изпълнителен директор на фондация RiskMonitor.

Ивайло Дичев, професор по културна антропология, възрази въобще срещу идеята да има паметник на Самуил в статия за „Дневник“, озаглавена „София за европейска столица на кича?“:

„В центъра на националното пространство ще се издигне паметник на Самуил – един цар, който свързваме с поражение и с края на Първата българска държава. Нали си представяте държавните и военни ритуали, които ще се правят наоколо – и всички ще чувстват могъщия символ: няма държава, свършено е с нас, отидохме по дяволите. Националният мазохизъм ще получи нов източник на вдъхновение.“

Часове преди откриването на паметника, коментарите стават все по-язвителни като този на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който определи Дичев за „соросоид“ и „з…к“:

„Това са соросоиди. Те са деца на средната комунистическа номенклатура, настанени до 1989 г. в катедрите по марксизъм-ленинизъм. Те щяха да умрат, ако чичко Сорос не им бе подал ръка.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС