Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светещо пано на ремонтираната Централна гара в София

Представят „Колелата на времето“ пред ценители и пътници в петък

Произведението на проф. Боян Добрев представлява изображение на колела на локомотив. - Светещо пано на ремонтираната Централна гара в София

Произведението на проф. Боян Добрев представлява изображение на колела на локомотив.

Нов светещ обект ще се появи в столичното градско пространство – постмодерно пано, разположено в ремонтираната Централна гара в София. Официалното му откриване пред ценители и случайно пътници ще бъде в петък вечерта. Творбата е на професора от Художествената академия Боян Добрев.

Произведението, наречено „Колелата на времето“, е с размери 2400/620 см. Намира се на втория етаж във фойето на гарата като част от проекта за цялостната реконструкция на сградата.

Авторът – преподавател по композиция в катедра „Стенопис“ на академията, изгражда композиционна структура, базирана на разстоянието, от което се възприема творбата. От дистанция произведението като че ли напомня ритъм от могъщи метални колела, а погледнато отблизо изображението се „разпада“ в хилядите съставящи го детайли – образи от стари снимки, негативи, метални пластини… Авторът определя елементите, от които е изработил творбата, като „документи, капсули на времето, отпечатъци на отлетели мигове“.

Крупен поглед към детайл от паното на проф. Боян Добрев.

Крупен поглед към детайл от паното на проф. Боян Добрев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах