Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свети Георги в приказка за мъжката доминация

Легендата в основата на този празник е измислена, за да забравим матриархата

Паоло Учело, „Свети Георги и драконът“, 1740 г., Национална галерия - Лондон. Репродукция: Уикипедия  - Свети Георги в приказка за мъжката доминация

Паоло Учело, „Свети Георги и драконът“, 1740 г., Национална галерия - Лондон. Репродукция: Уикипедия

Особен празник е 6 май. На този ден празнуват двете уж най-противоположни съсловия – на земеделците и на воините. Мирът и войната се срещат в този ден. И преди да отминем това като случайно съвпадение, нека се замислим кое обединява тези, които обработват земята, с тези, които я напояват с кръв.

Най-същественият им общ признак е, че са мъже.

Преди това да се приеме като феминистична приумица, искам да припомня на уважаемия си читател, че преди патриархата, който съпровожда човечеството едва от 6-7 хилядолетия, в продължение на повече от 100 хиляди години нашите предци са живели при матриархат. Патриархатът се появява точно когато се ражда уседналото земеделие, когато собствеността трябва да бъде защитавана с всички сили. Тогава се появяват и воините, и войните. Всъщност мъжката доминация е свързана с имота, предаването му по наследство и защитата му.
Затова легендите, които си носим от зората на времената, отразяват този преход от обожествяването на майката към страха пред бащата в рамките на цели общества. Именно така се появяват монотеистичните религии, основани върху фигурата на бащата Бог – закрилник, но и съдник.

Най-лесно този код може да бъде разгадан чрез легендата за Свети Георги. Преданието разказва, че светията – воинът Георги – на връщане от битка минал през едно царство. Всички хора там били под властта на зъл и страшен змей, който всяка година взимал по една девойка. В този ден бил ред на царската дъщеря. Георги останал с нея, пробол змея с копието си и спасил царкинята. После ѝ наредил (забележете!) да развърже пояса си, да завърже змея с него и да го влачи до селото. А той съпровождал момичето, гордо яхнал коня си.

Няколко са символните кодове, затворени в тази кратка приказка, стояща в основата на празника. Антрополозите твърдят, че в матриархалните култове змеят е мъжът на Богинята. Свети Георги го убива – това е краят на старото мъжко подчинено начало, краят на женската доминация. Царкинята е една степен по-надолу от богинята – тя носи идеята за властване, но като вторична фигура. А когато Георги ѝ нарежда да развърже пояса си, той символно я обладава, присвоява я чрез обладаването. Принуждава я освен това сама да признае неговото превъзходство, сама да се отрече от неговия съперник – змея. Всичко това – код след код, символ след символ – има за цел да промени ценностите, да прехвърли дълбоките основи на вярата, подсъзнателната ѝ база, към ново устройство на света.

Свети Георги е християнски светец, но като повечето християнски светци, той е адаптирана от други вярвания фигура. В случая е въплъщение на тракийското божество – конник, което го датира точно в епохата на тоталната промяна на света – преди около 7 хилядолетия. Името му – Георги – също е с таен код в себе си. То идва от Гея, Земята, първото въплъщение на Богинята Майка. Той е този, който я завоюва, но и който се грижи за нея – воин и земеделец. Пазител и стопанин. Владетел.

Но вече сменихме тона на приказките за деца и големи. Общественото и технологичното развитие, но най-вече осмисленият хуманизъм промениха постепенно парадигмата на света. Има нови герои, които извършват нови геройства – по-хуманни, по-смислени, по-важни. И не са само мъже.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах