Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свети Кино Зарезан

В "Тайната на Света Витория" цяло италианско село се включва в съпротивата срещу нацистите по време на Втората световна война, за да скрие от тях всички налични бутилки вино. - Свети Кино Зарезан

В "Тайната на Света Витория" цяло италианско село се включва в съпротивата срещу нацистите по време на Втората световна война, за да скрие от тях всички налични бутилки вино.

За разлика от уискито, което често е реквизит във филмите за тежки раздели, виното и киното рядко вървят по двойки. Нека обаче видим в кои ленти виното е просто сюжетен трик, използван от Хичкок, наречен Макгъфин – онова, което свързва всички персонажи в един филм и е крайно важно за тях, но всъщност разказът не е за него. Виното е само поводът.

Добра година (2006)

Good Year-a

Този филм подлага на тест винарските умения на носителя на Оскар Ръсел Кроу. Героят му е британски брокер, който се завръща във френската провинция след смъртта на чичо си, за да разпродаде наследения от него имот. Нещата обаче не се развиват по маниера на бизнес плановете му и той остава да се грижи не само за лозята на покойния си роднина, но и за сърдечните си дела, влюбвайки се в героинята на Марион Котияр, водени виртуозно от режисьорската ножица на Ридли Скот.

 

Отбивки (2004)

Sideways-a

 Това е класическа лента за виното и един от малкото драми с елементи на комедия, получили едновременно любовта и одобрението на критиците и на почитателите на американските вина. След премиерата на „Отбивки” вълната от обожание към сорта пино заля Щатите и все още ги люшка в опиянение.

 

Френска целувка (1995)

French-Kiss-a

Тази романтична комедия на режисьора Лоурънс Касдан не е директно свързана с виното, но ароматът от френските лозя се усеща благодарение на героя на Кевин Клайн – блудният син на тамошна винарска фамилия, който се влюбва в героинята на Мег Райън. Освен това е изпечен крадец, който задига огърлица, за да може да постигне мечтата си – да има собствени лозови масиви.

 

Тайната на Света Витория (1969)

santa vitoria2-a

Стара, но златна класика сред винарските филми. По време на Втората световна война италианско селище се опитва да скрие милиони бутилки от нацистите. Итало Бомболини, в ролята Антъни Куин, е кметът на града Санта Витория. Той разбира, че окупаторите искат да отнемат скъпоценното вино на местните. Историята се върти около френетичните им опити да натъпчат в близка пещера тонове с вино, преди да са се появили германците.

 

Тази земя е моя (1959)

this-earth-is-mine-a

Джийн Симънс играе Елизабет – английска братовчедка на семейство Рамбьо, която пристига в Калифорния през 1931-а на гости с нейните леля и чичо. Стъпвайки на американска земя, тя разбира, че годежът й с далечен неин роднина е предварително уговорен.
Но Джон Рамбьо – в ролята е друга холивудска легенда – Рок Хъдсън, е против тези брачни планове. Наясно е, че съюзът ще бъде сключен единствено, за да се закрепят позициите на семейния холдинг за винопроизводство. След месеци и години в лъжи, изнудвания и конфликти, лентата завършва с разцъфналата любов между Джон и Елизабет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС