Свети Киприян Български, който обедини руските княжества в една държава

Той е първият глава на обединената руска православна църква, без него и до днес Русия можеше да е разпокъсана

Датата 27 май е свързана с обретението на мощите на Свети Киприян.  - Свети Киприян Български, който обедини руските княжества в една държава

Датата 27 май е свързана с обретението на мощите на Свети Киприян.

Руската историография упорито подменя ролята на България за оформянето на руската държавност и народ. Не само по отношение на писмеността, но и по отношение на християнизацията на Русия, която се случва век и половина след приемането на християнството като официална религия в България. Първият митрополит на Киев, който тогава бил столица, е свети Михаил – български свещеник. Йоакимовската летопис свидетелства, че той е високо просветен българин, изпратен като просветител и кръстител в Киев през 988 г. Той кръстил синовете на великия княз Владимир, жителите на Киев и целия народ, подпомогнат от много свещеници, дошли от България и Византия.

Днешната руска историография твърди, че той е сириец или грък, въпреки свидетелствата.

Това, което руснаците не могат да отрекат, но упорито се опитват да забравят обаче, е ролята на Свети Киприян Цамблак – митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. Неговият български произход не може да бъде поставян под съмнение, тъй като има достатъчно запазени източници.

Празникът на Св. Киприян Цамблак Чудотворец се чества през септември – на 16 септември по стар стил или на 29 септември нов стил. А датата 27 май е свързана с обретението на неговите мощи.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Св. Киприян Български Чудотворец е голям български светец, за когото в последно време малко се пише и говори. Бил е ученик на исихасти и автор на уникални агиографски съчинения. Известно е, че Св. Киприян Български Чудотворец е бил потомък на търновски боляр от рода на Цамблак. Наричан е още Търновски, защото е бил роден в старопрестолния град Търнов, който през 12 и 13 век е столица на Второто българско царство.

В периода 1373 – 1374 г. Свети Киприян Български е мисионерствал, с цел да помири в Киев руския митрополит Алексей, с Тверския княз както и последния, с литовския княз Олгерд.

За него племенникът му и духовен последовател Григорий Цамблак казва в „Похвално слово за живота и подвига на митрополит Киприян”:

Отче Киприяне, ти наистина беше светлина за руската земя. Както беше неподражаем в добродетелта блаженият Киприян, така и в словесните наставления беше неповторим. Нашето отечество го отгледа, Бог го дари на вас”.

Тези думи той произнася на 16 септември 1409 г. в Успенския събор на Кремъл по повод третата годишнина от смъртта на блажения Киприян.

Киприян Цамблак е писател, църковник, обществен деец, българин с огромен принос за българската духовна култура и литература, ръководил дълго цялата Руска православна църква. Знае се, че произхожда от видния търновски род Цамблак. С тази фамилия е свързан и българският патриарх Евтимий Търновски. Киприян и Евтимий учат заедно в Килифаревския манастир, където се запознават с учението на исихазма. После пътят на Киприян минава през множество манастири – в Константинопол, в Атон… Именно на гръцкия полуостров той среща бъдещия Вселенски патриарх Филотей. По-късно става негов доверен монах. Дипломатическите му умения помагат да се успокоят споровете между Гръцката, Българската и Сръбската православни църкви, но най-вече да се разпространи влиянието на православието и в други страни.

Така по поръка на Филотей Свети Киприян Български става обединител на Руската православна църква. Успява да предотврати намеренията на римокатолическите архиереи да установят влияние в Русия и е ръкоположен за митрополит Киевски, Литовски и Московски.

Негова е инициативата център на църквата да стане Москва. Това е предпоставка за бъдещото национално единение. Спокойно може да се каже, че Русия става единна държава единствено благодарение на Свети Киприян Цамблак. Именно той консолидира княжествата, играе ролята на дипломат-обединител и помирител, строи църкви и утвърждава властта на московския княз над всички руски земи.

Обявен е за светец заради едно „чудо”, което спасява Русия. Киприян решава, че трябва да се пренесе иконата на Владимирската Богородица от Владимир в Москва. Това става в съдбоносен ден – през август 1395 г, когато Москва е обградена от армиите на Тимур. Иконата е посрещната на Кучково поле, където Киприян е построил Стретенските манастир и църква. В летописите е записано, че след като видял иконата, куцият Тимур побягнал, „подгонен от силата на Светата дева”. Така Киприян Български спасил Москва.

Особено важна била литературно-просветителската дейност на Киприян. Лично той е автор на множество агиографски, епистоларни, схоластични произведения. Донесъл от Търново богослужебни книги на старобългарски език и ги разпространил из цяла Русия. Преписвал лично псалтири и требници, догматични и канонични съчинения. Литературното му наследство е огромно по обем и се предполага, че не е изпускал перото от ръката си до последния си ден. Умира на 16 септември 1406 г.

По стечение на обстоятелствата посолството на България в Москва се намира точно там, където преди 600 години е била лятната резиденция на митрополит Киприян и неговата църква „Тримата светии”.

Киприян е една от най-светлите фигури в средновековната история в Източна Европа. Той е един от просветителите, запалили пламъка на грамотността сред дотогава разпокъсаните руски земи.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3