Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свети Киприян Български, който обедини руските княжества в една държава

Той е първият глава на обединената руска православна църква, без него и до днес Русия можеше да е разпокъсана

Датата 27 май е свързана с обретението на мощите на Свети Киприян.  - Свети Киприян Български, който обедини руските княжества в една държава

Датата 27 май е свързана с обретението на мощите на Свети Киприян.

Руската историография упорито подменя ролята на България за оформянето на руската държавност и народ. Не само по отношение на писмеността, но и по отношение на християнизацията на Русия, която се случва век и половина след приемането на християнството като официална религия в България. Първият митрополит на Киев, който тогава бил столица, е свети Михаил – български свещеник. Йоакимовската летопис свидетелства, че той е високо просветен българин, изпратен като просветител и кръстител в Киев през 988 г. Той кръстил синовете на великия княз Владимир, жителите на Киев и целия народ, подпомогнат от много свещеници, дошли от България и Византия.

Днешната руска историография твърди, че той е сириец или грък, въпреки свидетелствата.

Това, което руснаците не могат да отрекат, но упорито се опитват да забравят обаче, е ролята на Свети Киприян Цамблак – митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. Неговият български произход не може да бъде поставян под съмнение, тъй като има достатъчно запазени източници.

Празникът на Св. Киприян Цамблак Чудотворец се чества през септември – на 16 септември по стар стил или на 29 септември нов стил. А датата 27 май е свързана с обретението на неговите мощи.

Св. Киприян Български Чудотворец е голям български светец, за когото в последно време малко се пише и говори. Бил е ученик на исихасти и автор на уникални агиографски съчинения. Известно е, че Св. Киприян Български Чудотворец е бил потомък на търновски боляр от рода на Цамблак. Наричан е още Търновски, защото е бил роден в старопрестолния град Търнов, който през 12 и 13 век е столица на Второто българско царство.

В периода 1373 – 1374 г. Свети Киприян Български е мисионерствал, с цел да помири в Киев руския митрополит Алексей, с Тверския княз както и последния, с литовския княз Олгерд.

За него племенникът му и духовен последовател Григорий Цамблак казва в „Похвално слово за живота и подвига на митрополит Киприян”:

Отче Киприяне, ти наистина беше светлина за руската земя. Както беше неподражаем в добродетелта блаженият Киприян, така и в словесните наставления беше неповторим. Нашето отечество го отгледа, Бог го дари на вас”.

Тези думи той произнася на 16 септември 1409 г. в Успенския събор на Кремъл по повод третата годишнина от смъртта на блажения Киприян.

Киприян Цамблак е писател, църковник, обществен деец, българин с огромен принос за българската духовна култура и литература, ръководил дълго цялата Руска православна църква. Знае се, че произхожда от видния търновски род Цамблак. С тази фамилия е свързан и българският патриарх Евтимий Търновски. Киприян и Евтимий учат заедно в Килифаревския манастир, където се запознават с учението на исихазма. После пътят на Киприян минава през множество манастири – в Константинопол, в Атон… Именно на гръцкия полуостров той среща бъдещия Вселенски патриарх Филотей. По-късно става негов доверен монах. Дипломатическите му умения помагат да се успокоят споровете между Гръцката, Българската и Сръбската православни църкви, но най-вече да се разпространи влиянието на православието и в други страни.

Така по поръка на Филотей Свети Киприян Български става обединител на Руската православна църква. Успява да предотврати намеренията на римокатолическите архиереи да установят влияние в Русия и е ръкоположен за митрополит Киевски, Литовски и Московски.

Негова е инициативата център на църквата да стане Москва. Това е предпоставка за бъдещото национално единение. Спокойно може да се каже, че Русия става единна държава единствено благодарение на Свети Киприян Цамблак. Именно той консолидира княжествата, играе ролята на дипломат-обединител и помирител, строи църкви и утвърждава властта на московския княз над всички руски земи.

Обявен е за светец заради едно „чудо”, което спасява Русия. Киприян решава, че трябва да се пренесе иконата на Владимирската Богородица от Владимир в Москва. Това става в съдбоносен ден – през август 1395 г, когато Москва е обградена от армиите на Тимур. Иконата е посрещната на Кучково поле, където Киприян е построил Стретенските манастир и църква. В летописите е записано, че след като видял иконата, куцият Тимур побягнал, „подгонен от силата на Светата дева”. Така Киприян Български спасил Москва.

Особено важна била литературно-просветителската дейност на Киприян. Лично той е автор на множество агиографски, епистоларни, схоластични произведения. Донесъл от Търново богослужебни книги на старобългарски език и ги разпространил из цяла Русия. Преписвал лично псалтири и требници, догматични и канонични съчинения. Литературното му наследство е огромно по обем и се предполага, че не е изпускал перото от ръката си до последния си ден. Умира на 16 септември 1406 г.

По стечение на обстоятелствата посолството на България в Москва се намира точно там, където преди 600 години е била лятната резиденция на митрополит Киприян и неговата църква „Тримата светии”.

Киприян е една от най-светлите фигури в средновековната история в Източна Европа. Той е един от просветителите, запалили пламъка на грамотността сред дотогава разпокъсаните руски земи.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах