Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мажорен финал на януари с Миша Майски и Гил Шахам

Радиосимфониците празнуват с концерт рождения ден на Моцарт, а Оркестърът на Класик ФМ - Бетовен (без повод)

Билетите за концерта на Гил Шахам са изчерпани, но пък студентите от Музикалната академия могат да присъстват на майсторския му клас. Снимка: Петра Хайска - Мажорен финал на януари с Миша Майски и Гил Шахам

Билетите за концерта на Гил Шахам са изчерпани, но пък студентите от Музикалната академия могат да присъстват на майсторския му клас. Снимка: Петра Хайска

Светила от световната симфонична сцена ще ни донесат мажорни преживявания в края на ледения мрачен януари. Знаменитият виолончелист Миша Майски ще ни накара да преодолеем всяка съпротива срещу студа, за да присъстваме на 27-и този месец в столичната зала „България“. А три дни по-късно, на същото място, ни очаква друга рядка среща с прочут музикант, американския цигулар Гил Шахам. Концертът ще бъде на 30 януари.

Миша Майски не излиза за пръв път пред българската публика, но пък сега домакините му от БНР не пропускат да подчертаят датата, на която този път е гастролът му: рожденият ден на Моцарт. Гениалният австриец не го празнува от 226 години, но появата му на този свят е тържество на музикалния гений, каквото всеки ценител празнува, чувайки което и да е от неговите произведения. Това ще стане и на 27 януари с „Музикална шега“, с увертюрата от операта „Дон Жуан“ и със Симфония № 40. Майски излиза на сцената заедно със Симфоничния оркестър на БНР.

Гил Шахам и неговата публика ще „празнуват“ – без повод – друг велик композитор: Лудвиг ван Бетовен. Заедно с Оркестъра на Класик ФМ и под диригентската палка на Максим Ешкенази гостът ще изпълни цигулковия концерт на виенския класик. В концерта ще прозвучи и Шеста симфония „Пасторална“ от Бетовен. Събитието, част от цикъла „Музиката на Америка“, е организирано с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

За жалост, билетите за гастрола са изчерпани. Но пък възпитаници от катедра „Цигулка“ от Националната музикална академия ще получат шанса да участват в майсторския клас на Гил Шахам. Заниманията с виртуоза ще бъдат на 29 януари от 18 часа в концертната зала на Академията. Достъпът за студенти от НМА по време на майсторския клас е свободен.

Това е първото гостуване на американския цигулар в България, но той твърди, че познава и цени нашата култура.

„Обичам българската музика – в нея откривам жизненост, силна страст за живот. Има нещо в самата й тъкан, което усещам близко до себе си“, сподели Шахам в интервю пред Джаз ФМ и Класик ФМ радио.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах