Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светило в парада на големите диригенти във Филхармонията

Финландецът Йорма Панула пристига за концерт в юбилейния 90-и сезон на институцията

Йорма Панула е определен за един от „60-те най-влиятелни личности в музиката“ през 2000 г., според изданието на BBC Music Magazinе. Снимка: Софийска филхармония - Светило в парада на големите диригенти във Филхармонията

Йорма Панула е определен за един от „60-те най-влиятелни личности в музиката“ през 2000 г., според изданието на BBC Music Magazinе. Снимка: Софийска филхармония

В парада на големите диригенти в 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония след броени дни ще включи още един именит представител на европейската класическа сцена. Йорма Панула ще дирижира оркестъра на 22 ноември в концерт с произведения на Прокофиев и Малер.

Финландецът се нарежда сред „60-те най-влиятелни личности в музиката“ през 2000 г., според изданието на BBC Music Magazine. Възпитаник на Академия „Сибелиус“ в Хелзинки, Йорма Панула е ученик на Лео Фунтек и Франко Ферара. По време на кариерата си е дирижирал много от най-добрите оркестри и най-добрите музиканти в Европа и света. Той е дългогодишен преподавател в датската Кралска музикална академия в Копенхаген и в Кралския колеж по музика в Стокхолм. Сред неговите ученици са виртуозни изпълнители като Еса-Пека Салонен, Юка-Пека Сарасте, Мико Франк, Саша Мякиля, Адриан Прабава и Осмо Вянскя.

В програмата на 22 ноември ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Сергей Прокофиев и Симфония № 4 от Густав Малер.

Солисти в концерта ще бъдат цигуларката Лия Петрова и сопраното Мария Радоева (ученичка на Райна Кабаиванска). И двете се изявяват предимно по чуждите сцени.

Билетите за концерта са на цени от 25 до 50 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg