Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светлана Алексиевич пише книга за събитията в Беларус

„Хората в моята страна живеят между две опасности – Лукашенко и Русия”, споделя писателката в интервю

Светлана Алексиевич пред журналисти в дома си в Минск през септември 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Светлана Алексиевич пише книга за събитията в Беларус

Светлана Алексиевич пред журналисти в дома си в Минск през септември 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светлана Алексиевич пише книга за събитията в Беларус след президентските избори, съобщи самата тя в интервю за „Зюддойче цайтунг”.

„Чехов е казал, че задачата на литературата е да поставя диагнози – отговаря Алексиевич на въпроса дали ще отрази в книга събитията в своята родина. – Много хора ми се обаждат и изпращат своите спомени.”

Алексиевич изказва убеждението си, че хората в Беларус живеят „между две опасности – Лукашенко и Русия”:

„Искаме да създадем независима процъфтяваща страна. Но как? Аз съм писателка, не политик, в своята книга аз търся отговор на точно този въпрос”.

Според нея гражданите на Беларус са се опитвали да направят „ненасилствена революция”, без кръвопролития, но това е бил твърде идеалистичен план.

Алексиевич се намира в Германия от септември 2020 г. по линия на академичен обмен. Месец преди това, на 9 август, в Беларус бяха проведени президентски избори, на които според официалните данни е победил действащият президент Александър Лукашенко. На второ място бе представителката на опозицията Светлана Тихановска, която не призна резултата от изборите и напусна страната. Подкрепящите Тихановска създадоха организация с цел провеждане на нови избори. Започнаха и масови протести, които бяха потушени с кървава намеса от страна на правоохранителните органи, но и до днес в Беларус има локални протестни акции.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90