Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Светлана Алексиевич получи най-високата държавна награда на Германия

Последните събития в Украйна, Беларус и Русия днес показват, че комунизмът още не е мъртъв, каза нобеловата лауреатка за литература

Светлана Алексиевич и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на церемонията по награждаването на беларуската писателка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Светлана Алексиевич получи най-високата държавна награда на Германия

Светлана Алексиевич и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на церемонията по награждаването на беларуската писателка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светлана Алексиевич получи най-високата държавна награда на Германия – „За заслуги пред Федерална република Германия“, съобщиха информационните агенции. На тържествена церемония в резиденция „Белвю“ в Берлин на 15 юни президентът Франк-Валтер Щайнмайер връчи лично отличието на нобеловата лауреатка за литература.

„Вашето творчество, подареното ни от Вас голямо повествование на вашето време, е уникално Ваше творение, но то е немислимо без страната, в която сте израснали, без Съветския съюз, който сте пропътували от край до край, немислимо е без хората, живели там, които сте слушали, без техния опит, без техните истории“, каза в речта си Щайнмайер и добави: „Казвате, че в страната, където сте израснали, хората са били научени да умират, били са учени на смърт. От тези думи боли, защото ни напомнят, че сблъсъкът със смъртта е и следа, оставена от Германия. Историята на нашите държави завинаги е свързана от датата, от която скоро ще се навършат 80 години – 22 юни 1941 г., когато немският Вермахт напада Съветския съюз. Беларус става бойното поле, в което се разгръща унищожителната война. И едва ли би могло да се напише по-изразително какво е означавала тази война за хората в Беларус от Вашата книга „Последните свидетели”.

Щайнмайер напомни и за масовите протести в Беларус през лятото на 2020 г., които според него са показали, че „човек не трябва да бъде освободен само от страданията, но трябва да бъде свободен за свободата“.

Речта на Светлана Алексиевич също беше насочена към събитията в Беларус:

„Мислех си, че комунизмът е приключен, че времето му е минало, а се оказва, че не е. Последните събития в Украйна, Беларус и Русия днес показват, че комунизмът още не е мъртъв, че е готов за последна битка“.

Алексиевич потвърди, че в момента пише книга за беларуската революция и беларусите, а също и за „опасностите, които се крият във всеки човек“. Тя сравни събитията в Минск с репресиите в СССР от 30-те години на ХХ век.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg