Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светлин Русев решава какво ще има в БГ Лувъра

Академикът пропусна откриването на сградата, предпочете собствената си изложба

Светлин Русев ще почете и тази година рождения си ден с изложба. - Светлин Русев решава какво ще има в БГ Лувъра

Светлин Русев ще почете и тази година рождения си ден с изложба.

Сивият кардинал на БГ Лувъра, както в арт гилдията наричат живописеца Светлин Русев, реди изложбата за поредния си рожден ден. В събота – на 14 юни, академикът става на 81 години и по традиция чества тази дата с експозиция. Русев този път е решил да покаже работи, които е правил в ранните си години като преподавател в Художествената академия. За място на събитията е избрал столичната галерия „Индустриална”.

Арт салонът се намира в района на Сточна гара и заради ангажиментите покрай собствената си изложба акад. Русев не намери време да дойде на представянето на завършената сграда на Националния музеен комплекс, придобила известност като БГ Лувър. А именно той е начело на работната комисия, която стяга бъдещата експозиция. Освен него в тази група фигурират изкуствоведът Борис Данаилов, бивш директор на НХГ и настоящ съветник на министър Петър Стоянович, актуалната шефка на НХГ Бисера Йосифова и директорката на Националната галерия за чуждестранно изкуство Яра Бубнова.

На „прощъпулника” на „Квадрат 500”, както е другото име на комплекса по документи, пролича, че това каре не се ползва с особен пиетет от други карти в арт колодата.

Сред дошлите да видят какво се е променило в някогашната сграда на Техническия университет беше скулпторът проф. Велислав Минеков. Докато обикаляше залите по етажите, той недоволстваше, че тъкмо Светлин Русев има решаващата роля в подбора на произведенията за бъдещата експозиция. Критикуваше и елементи от изпълнението на реконструкцията. Накрая обобщи ситуацията пред художника Недко Солаков със следния коментар: „Не се задават въпроси, Недко! Не се задават въпроси, в нашата гилдия е така, защото всеки разчита на някаква малка хранилка”.

Че Светлин Русев решава какво ще има в колекцията на БГ Лувъра, е известно още от старта на реконструкцията на сградата. Привържениците на академика сочат като предимства опита му като колекционер и фактът, че преди близо 30 години той е сред основоположниците на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Опозицията в арт средите обаче иска промяна на статуквото и налагане на нови авторитети, а проф. Велислав Минеков минава за представител на тази вълна. Допреди две години той оставаше в сянка, но откакто бившият министър Вежди Рашидов сложи творби на баща му Величко Минеков в Музея за социалистическо изкуство, той пое радикален курс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах