Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светлин Русев – гарантът на Вежди Рашидов за автентичен Рембранд

„Сертификатът“ на гърба на гравюрата гласи: „Честит рожден ден, приятелю!“

На произведенията на Рембранд обикновено не стоят подписите на Светлин Русев, 
а на Рембранд. Това е  гравюрата му „Мелницата“, 1641 г., притежание на Къщата-музей „Рембранд“ в Амстердам. - Светлин Русев – гарантът на Вежди Рашидов за автентичен Рембранд

На произведенията на Рембранд обикновено не стоят подписите на Светлин Русев, а на Рембранд. Това е гравюрата му „Мелницата“, 1641 г., притежание на Къщата-музей „Рембранд“ в Амстердам.

Вежди Рашидов ще представи в Пловдив гравюра на Рембранд, част от личната си колекция, съобщиха от местната Градска галерия. Там на 5 септември ще открият изложбата „Страсти“, разположена на два етажа – на първия с творби на западноевропейски художници, на втория с авторски произведения на депутата от ГЕРБ. Притежава ли сертификат за автентичност Рашидов на графичната работа на Рембранд, попита „Площад Славейков“. Още повече, че председателят на Комисията по култура и медии в парламента готви закон за борба с ментетата в медиите и изкуството, както и срещу и трафика на културни ценности. 

Потърсихме за отговор самия г-н Рашидов, свързахме се с него и се разбрахме да се чуем по-късно. Но вместо пред „Площад Славейков“, депутатът реши да отговори пред „Труд“, където заявява, че притежава оригинал на великия фламандски майстор. И за да докаже автентичността му, ще окачи картината с гръб към публиката, за да видят всички… не сертификата, а следния надпис:

„Честит рожден ден, приятелю! Бъди жив и здрав, поздравявам те с този нелош офорт на Рембранд“.

По думите на Рашидов пред „Труд“, „по-добър сертификат от този едва ли може да има“.

Вижте още: ВЕЖДИ РАШИДОВ ПОКАЗВА РЕМБРАНД, ИМА ЛИ СЕРТИФИКАТ?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС