Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светлин Русев: Комунизмът си отиде веднага след 9 септември

Това стана, когато възмездието и законът се замениха с насилие, а идеите - с власт, казва художникът

„Цялата разрушителна истерия, която се предизвика около паметника „1300 години” на Валентин Старчев и паметните плочи на загиналите войници, е живото доказателство, че не искаме да знаем, не искаме да помним, и най-важното — липсва ни съзидателна воля“, казва Светлин Русев. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“ - Светлин Русев: Комунизмът си отиде веднага след 9 септември

„Цялата разрушителна истерия, която се предизвика около паметника „1300 години” на Валентин Старчев и паметните плочи на загиналите войници, е живото доказателство, че не искаме да знаем, не искаме да помним, и най-важното — липсва ни съзидателна воля“, казва Светлин Русев. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

„Комунизмът си замина веднага след 9 септември с илюзията „свобода, братство и равенство”. Свободата – зависима, братството – братоубийство, а равенството изравни високите с по-ниските като по стар тракийски обичай (сега може и да не е тракийски) им отрязваше главата. Комунизмът си отиде веднага, когато възмездието и законът се замениха с насилие, а идеите – с власт… Този комунизъм се нарича тоталитарна диктатура — фашистка, пролетарска, а в по-ново време — икономическа“, твърди Светлин Русев в интервю пред Елена Кръстева за „Монитор“. 

Повод за този коментар на художника е идеята на депутата Методи Андреев под всички паметници и творби от времето на комунизма да се сложат табелки, че в България комунизмът е осъден като престъпен режим. Табелки с този надпис трябвало да има и под картините на Светлин Русев.

„Точно когато бях в болницата, се появи тази „велика” идея – казва академикът. – Естествено, че тогава повече се интересувах от моите сърдечни проблеми, отколкото от емоционалните вълнения на Методи Андреев. Мисля, че човекът малко се е пообъркал в хуманистичния си патос. За кои паметници става дума?! За паметника на Асеневци, на Самарското знаме или шуменския за 1300-годишнината на Крум Дамянов? За плевенската „Пиета” на Валентин Старчев, за неговия паметник за 1300-годишнината пред НДК, за пантеона на Далчев в Пловдив, за фигурата на Лиляна Димитрова на Галин Малакчиев, за неговата пластика с буквите или за книжовниците на Иван Нешев в Преслав?!

Изглежда, че четенето на много досиета и доноси не му се е отразило много добре. Не знам какво е видял и какво знае от мен, но би ми се искало да го попитам — кои мои работи има предвид, които е решил да завещае на бъдещето с това етикетче?! „Клетвата” и „Патриарх Евтимий”, „Самуиловите воини”, „Църквата в Батак”, „Балада за връх Ножот” или „Жажда” и „Хляб”, „Вярата” и „Русе — кеят”, свързана с обгазяването на Русе, или „най-комунистическата” ми картина „Ястребино — урок по история” навярно, за да ни напомни, че фашизъм у нас не е имало?!

Не реагирах по най-простата причина — не мога да допусна, че е възможно такова обременено съзнание! Пътищата на подобни идеи са известни — Хитлер гореше книги и картини, Сталин да не остане по-назад прибави и лагери в Сибир. Великият кормчия Мао с неговата културна революция и т.н., и т.н.“

В последните години у нас паметници се създават и поставят без правила и в хаос, твърди Светлин Русев – „поради политизираното безпаметие, произволни конюнктурни идеи, липсата на художествени критерии и на цялостен смислов и пространствен поглед заедно с натрупани онаследени и новосъздадени противоречия:

„Както е известно, и най-добронамерената идея, когато се материализира само от позиция на власт и пари, не винаги води до положителни резултати. Цялата разрушителна истерия, която се предизвика около паметника „1300 години” на Валентин Старчев и паметните плочи на загиналите войници, е живото доказателство, че не искаме да знаем, не искаме да помним, и най-важното — липсва ни съзидателна воля. А Древният Мъдрец и Учител беше казал: „Не разрушавайте чуждия храм, ако не можете веднага да издигнете на негово място нов“.“

Цялото интервю на Светлин Русев в „Монитор“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах