Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светлин Русев напуска Квадрат 500

Повреда в климатичната инсталация нанесе поражения върху десетки картини от постоянната експозиция, редена от академика

Светлин Русев, Вежди Рашидов и Бойко Борисов при откриването на Квадрат 500 преди 2 години. Снимка: Румен Добрев - Светлин Русев напуска Квадрат 500

Светлин Русев, Вежди Рашидов и Бойко Борисов при откриването на Квадрат 500 преди 2 години. Снимка: Румен Добрев

Светлин Русев напуска „Квадрат 500“. Академикът е депозирал оставката си от Художествения съвет на Националната галерия с писмо до служебния министър на културата Рашко Младенов на 6 март. Причина за оттеглянето на Русев са проблемите с климатичната инсталация в музея, увредили неясен брой картини. Художникът е автор на подредбата на „Квадрат 500“, открит преди 2 години.

В писмото си Светлин Русев обяснява мотивите си за оставката си пред сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air. Според него „проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции директорката Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция“ и при „създадената ситуация в момента положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия“.

„Заложник на произвола и безотговорността на Слава Иванова не мога да остана“, завършва писмото си Русев.

По информация на „Дневник“, десетки картини са в критично състояние заради повреда в климатичната инсталация на музея при нулевите температури през месец януари. Сред пострадалите платна е и най-ценното – „Луцифер“, творба на прочутия немски символист Франц фон Щук. В момента картината е свалена от стената заедно с още няколко, но в залата все още са окачени около 20. „Дневник“ цитира неназовани източници, че пострадалите картини са 60. Но пред БНТ Слава Иванова заяви, че твърденията са преувеличени и са застрашени само 10 платна. В момента много от картините в Квадрата са покрити с оризова хартия. Служителките, разкрили пред „Дневник“ проблема с климатичната инсталация, са пенсионирани от Слава Иванова „за нелоялност“.

„Като слаб човек с комплекси, Слава [Иванова] започна със саморазправа със служители, което за мен е необяснимо. Аз предупредих и министър Вежди Рашидов тогава, и заместника му Боил Банов, а при първата си среща сега с министър Рашко Младенов му дадох всичките си преписки. Вместо да обедини галерията, тя всъщност има едно изградено отношение към Галерията за чуждестранно изкуство и го доказва постоянно (бел. ред. – Квадрат 500 обединява сбирките на Националната галерия и бившата Галерия за чуждестранно изкуство).

Тя трябва да се извини на служителите си, вместо да ги уволнява. Още като встъпи в длъжност, тя уволни един много сериозен служител Благовеста Иванова, д-р по изкуствознание, подготвила целия възрожденски отдел. А със заместничката си Яра Бубнова [Слава Иванова] общува с писма – тя я е изолирала от ръководството…

Има натрупани взаимоотношения в галерията“, каза пред Bulgaria on Air Светлин Русев, обяснявайки, че Художественият съвет „всъщност е един фигурант“ в Националната галерия.

Оставката на художника все още не е разписана от Рашко Младенов, заяви пред „Площад Славейков“ Антоанета Пунчева, новият директор на дирекция „Връзки с обществеността“ в Министерството на културата. В сряда и четвъртък министърът изслушва всички страни в конфликта. Поискана е експертиза за състоянието на картините в залата с повредената климатична инсталация.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС