Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светлин Русев отказа да оглави БГ Лувъра

До броени дни трябва да изберат директор на най-големия български музей

"Няма да ставам директор, колкото и да им се иска на някои", обясни Светлин Русев. Снимки: Румен Добрев
 - Светлин Русев отказа да оглави БГ Лувъра

"Няма да ставам директор, колкото и да им се иска на някои", обясни Светлин Русев. Снимки: Румен Добрев

„Светлин Русев е поканен за директор на новия Национален музеен комплекс, наричан неофициално БГ Лувър…“ Това бе най-обсъжданата тема в арт средите по Коледа. Проверка на „Площад Славейков“ установи, че истината в тази вест е донякъде. Академикът действително е получил покана да оглави мегамузея, но е отказал.

„Няма да ставам директор, – обясни Светлин Русев пред „Площад Славейков“. – Колкото и да им се иска на някои, аз не желая. Моята роля е да участвам единствено в оформянето на концепцията за новия музей.“

Преди Коледа Министерството на културата внесе за гласуване в Министерски съвет постановление за сливането на Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в новата музейна структура. С това разпореждане съществуването на двете галерии фактически трябва да бъде преустановено, но след публикуването му в Държавен вестник. Това все още не е направено и вероятно ще стане след Нова година. А директорът на БГ Лувъра трябва да бъде избран преди това, тоест до броени дни.

Светлин Русев – основен фактор в българското изобразително изкуство вече повече от 40 години, е председател на новата работна група, назначена от министъра на културата Вежди Рашидов, която има срок до края на януари да определи концепцията на Националния музеен комплекс и да подготви тематико-експозиционния му план. В комисията са още проф. Валентин Старчев, проф. Станислав Памукчиев, доц. Ружа Маринска, художникът Петко Дурмана, директорката на Софийска градска галерия Аделина Филева и Олга Арсова от Галерията за чуждестранно изкуство. Координатор на групата е архитект Иван Мечкунов, експерт в дирекция „Управление на собствеността“ в Министерството на културата.

За директор на БГ Лувъра предшественикът на Вежди Рашидов във висшето арт ведомство – Петър Стоянович, подготвяше Борис Данаилов. Той бе съветник на предишния министър и си отиде от „Стамболийски“ № 17 заедно с началника си. По времето на Рашидов Данаилов бе уволнен от Националната художествен галерия, където бе директор, със съмнения за злоупотреби.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg