Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светлин Русев предизвиква: Арестувайте ме!

Академик Светлин Русев - Светлин Русев предизвиква: Арестувайте ме!

Академик Светлин Русев

Демонстрацията на Светлин Русев в залите на СБХ е може би най-значимото събитие в българската култура на месеца, а вероятно и на годината. Академикът протестира срещу проекта за нов Наказателен кодекс с изложба от личната си колекция, наредена на два етажа на „Шипка” 6. Художникът извади платна на над 200 автори и предизвика властта: „Арестувайте ме!” Ако бе приет новия Наказателен кодекс, според който е престъпление притежаването на нерегистрирана като културна ценност картина, създадена преди повече от 50 г., Светлин теоретично можеше да бъде арестуван. Но на практика фигура с принос към българската култура като него не рискува нищо с този жест. Напротив – само печели.

Министърът на културата не призна публично провала си, приемайки промените в НК. Всъщност, Петър Стоянович го проспа – за да не го безпокоят преди Нова година, подчинените му скрили от него факта, че са получили проектозакона и са го разписали. След това Стоянович не намери за нужно да накаже това невежество, а с мълчанието си дори го подкрепи. Министърът не посмя и да излезе пред обществото, за да обещае, че гафът ще бъде поправен. За пореден път предпочете да се сниши и да изчака бурята да го отмине. Вместо формален министър на културата обаче, у нас съществува неформална институция като Светлин Русев, който не се поколеба да заяви публично, че новият Наказателен кодекс работи срещу държавата, срещу полицията и срещу цялата ни култура.

Русев е фигура, която не е приемана еднозначно както в родното арт общество, така и на политическата сцена, където често се явява като фактор, който обръща каруцата. Провокацията му на „Шипка” 6 обаче е в състояние да го помири временно и с най-аргументираните му противници. Защото Наказателният кодекс пресича интересите не само на колекционери като него, а и отношението на всеки обикновен ценител към изкуството, стремежа му да го притежава и да му се наслаждава в дома си. Този закон би могъл да нанесе на българската култура вреда с мащаба на чалгата.

Пластики на Любомир Далчев от колекцията на Светлин Русев

Пластики на Любомир Далчев от колекцията на Светлин Русев

„През 2009 г. беше приет от тогавашната тройна коалиция един колкото неграмотен, толкова и опасен Закон за културно-историческото наследство, който вече е на път да роди своя Франкенщайн – законодателен кодекс, който трудно може да се обясни с нормалната правна логика, – обяснява мотивацията си за изложбата Русев. – С наивитета на човек, който вярва в положителното развитие на човешкото съзнание, реших да извадя в няколко цикъла (това е първият) непоказвани и малко известни произведения от колекцията си – дано на някои, за които колекционерът все още е частник от времето на социализма, малко им просветне за какво става дума! Убеден съм, че подобни прояви не се приемат еднозначно. Само по себе си неразбирането, предубеждението и завистта са наказание за този, който го носи. Иска ми се да вярвам, че „тихата лудост” на колекционера до голяма степен е спасение и за тях!”

Портрет на мъж, рисуван от Владимир Димитров-Майстора (на преден план), пред него - пластика на Андрей Николов

Портрет на мъж, рисуван от Владимир Димитров-Майстора (на преден план), пред него – пластика на Андрей Николов

Показаната сбирка отправя не само политически послания. Картините са подбрани като фонд за нов музей, представено е събирателство на изкуство от голям мащаб и с размах, какъвто малко наши галерии могат да си позволят. За Светлин Русев не е проблем фактът, че притежава музей, без да има лиценз за него. Защото сбирката му е със статут „обществено значима колекция”. Едни затварят галерии-музеи (Деница Гергова), а за Светлин понякога самата държава отваря.

Рисунка на Васил Стоилов

Рисунка на Васил Стоилов

Личната колекция на Русев е една от най-големите и представителните в България, събрана в резултат на възможностите, които е имал, докато е бил в управлението на художествения живот у нас преди промените, а тогава легален пазар на картини у нас не е съществувал. Преди 10 ноември той е бил сред малцината, които са могли да колекционират изкуство. На „Шипка” 6 е представена малка част от сбирката му. Знаковите шедьоври от Ателие-колекция „Светлин Русев” не са показани, но много от тях са известни за познавачите. За събирачите на стари майстори най-интересни са портрет на мъж, дело на Владимир-Димитров-Майстора, който не е изпълнен в типичния му стил, рисунки на Васил Стоилов, детска глава на Андрей Николов, рисунки и ескизи на Златю Бояджиев, платна на Стоян Венев, пластика на Любомир Далчев, изящен натюрморт на Николай Абрашев, рядък акварел и портрет с въглен на Генко Генков, както и редица творби на Илия Петров, Елиезер Алшех, Бенчо Обрешков, Димитър Казаков, Васка Емануилова, Никола Маринов, Екатерина Савова-Ненова, Владимир Рилски, Александър Поплилов, Найден Петков, Магда Абазова…

Рисунка с въглен на Златю Бояджиев

Рисунка с въглен на Златю Бояджиев

Внушението на изложбата е, че красотата не е само в старите и най-вече мъртви майстори. В нея няма само шедьоври, които се намират рядко на родния арт пазар, показани са и такива, които се предлагат на достъпни цени. Изключителни са произведенията, дарени за 80-годишнината на Светлин от Николай Майсторов, Десислава Минчева, Греди Асса, Андрей Даниел, Румен Скорчев…

Портрет с въглен на Генко Генков

Портрет с въглен на Генко Генков

„За мен едно от най-важните послания на изложбата е вниманието към рисунки, ескизи – все неща, които биха били подминати, ако не бяха показани от Светлин Русев. Така те блясват с друга светлина”, коментира арт експертът Лаврен Петров, силно впечатлен от експозицията. Според него изложбата на Светлин Русев е забележителна и поради факта, че в нея няма творби със спорна автентичност, защото експозиция без фалшиви картини у нас рядко може да се види.

Фигура на Александър Поплилов

Фигура на Александър Поплилов

Къде точно се намира сбирката на Светлин Русев спрямо другите елитните колекции на другите едри събирачи на изкуство у нас, за жалост не можем да преценим. Какво притежават в домашните си галерии най-големите ни колекционери е мистерия, защото единици от тях имат желание като Светлин да споделят удоволствието с широката публика и покажат съкровищата си. Техните скрити шедьоври са загадка не само за ценителите, а вероятно и за експертите в Министерството на културата. Защото произходът им няма как да бъде доказан, следователно няма как да бъдат обявени като собственост.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах