Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светлин Русев свири на Айфеловата кула в чест на 24 май

Бутиков концерт с творби от Бах, Паганини и Петър Христосков

Светлин Русев ще свири в зала „Гюстав Ефел“ на първия етаж на Айфеловата кула. Снимка: Детайл от постера на събитието - Светлин Русев свири на Айфеловата кула в чест на 24 май

Светлин Русев ще свири в зала „Гюстав Ефел“ на първия етаж на Айфеловата кула. Снимка: Детайл от постера на събитието

Цигулков концерт на емблематично място в Париж ще почете Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Светлин Русев ще изнесе рецитал на Айфеловата кула на 23 май, бутиковото събитие ще се състои в зала „Густав Айфел“, разкриваща гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица.

Концертът се организира от Българския културен институт в Париж. В навечерието на празника на българската култура и писменост Русев ще изпълни програма с произведения на Йохан Себастиан Бах, Николо Паганини, Флаузино Вале, Петър Христосков и Йожен Изаи.

Рециталът на Русев ще бъде точно година след последния му парижки концерт със Симфоничния гвардейски оркестър и ще бъде единствена възможност за почитателите му да го слушат на живо в Париж през 2023 г. сред многобройните му участия по света, отбелязват организаторите.

Кариерата на Светлин Русев е силно свързана с Франция. Той учи във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, а през 2008 г. става професор по цигулка в Парижката консерватория. Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, популярни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори.

Днес концертира като солист и камерен изпълнител в Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Русев е преподавател във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика в различни държави.

Познат на публиката със своята виртуозност, музикална експресивност на изпълнение и елегантен стил, Светлин Русев е свирил в много от най-престижните концертни зали по света, сред които Театър „Шатле“, „Концертхаус“, Болшой театър, „Концертхаус“ в Берлин, „Alte Oper“ във Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел, „Сънтори Хол“ в Токио и др. Работил е с някои от най-големите имена и е редовен гост солист на Националния оркестър на Франция, Оркестъра на националното радио на Франция, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри.

Светлин Русев свири на Amati-Stradivarius от 1720 г., предоставена му от френската компания „Amundi“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС