POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светлина отново върху „Моисей” на Микеланджело

Зазидан от десетилетия прозорец ще бъде открит. Посетители и поклонници вече ще виждат прочутата статуя в цялото ѝ великолепие

Масивната статуя на Моисей е изключително детайлна. Микеланджело е обърнал внимание на всеки мускул и гънка по дрехата. - Светлина отново върху „Моисей” на Микеланджело

Масивната статуя на Моисей е изключително детайлна. Микеланджело е обърнал внимание на всеки мускул и гънка по дрехата.

Да бъде светлина! Внушителната статуя на Моисей в базиликата „Сан Пиетро ин винколи“ в Рим досега тънеше в полумрака на храма, но най-сетне за монумента на старозаветния пророк настъпва нов изгрев, предава френският „Льо Монд“. От век и половина вярващите и туристите не могат да видят как първите лъчи на слънцето падат върху карарския мрамор, защото през 60-те години на ХІХ в., скоро преди Рим да бъде включен в обединена Италия, ремонт зазижда прозореца, през който е била осветявана скулптурата на Микеланджело. В базиликата настава сумрак.

Дотогава зрителят е можел да се наслади на сноповете дневна светлина, с които рисувала върху камъка. По запазените спомени на по-ранни посетители сутрин мраморът първоначално е ставал оранжев и постепенно, с оттеглянето на сенките, е започвал да изглежда все по-светъл, до пламтящо бяло, когато обедните лъчи увенчаят главата на вдъхновения пророк. Твърди се, че при завършването на тази статуя щастливият от добре свършената работа Буонароти я ударил с чук по коляното и възкликнал:

„Говори!”

„Сан Пиетро ин винколи“ е съвсем близо до римския Колизей и там се намират завършените елементи от гробницата на папа Юлий II, най-амбициозния скулптурен проект на Микеланджело, сравним със също така и недоведената докрай „Порта на Ада“ от Роден. „Моисей“ е най-известната част от замисъла за гробницата.

Масивната статуя на юдейския законодател е изключително детайлна. Микеланджело е обърнал внимание на всеки мускул и гънка по дрехата. Скулптурата е изработена през 1513 г. Базиликата „Сан Пиетро ин винколи“ датира още от V век и там се съхраняват като свещени реликви веригите, в които по предание е бил държан затвореният от римляните свети апостол Петър, преди да бъде разпънат с главата надолу. Сградата е преминала през много реконструкции и днес не е запазила много от първоначалния си вид.

Публиката ще има възможност да наблюдава „Моисей“ под ясните слънчеви лъчи така, както той е бил видим от XVI до XIX век.

Скулптурата е изработена преди повече от пет века.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90