Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светлина в Софийска филхармония, Терзиева

Жена поема националния културен институт, отново до конкурс

Цигуларката Светлина Терзиева в момента заема поста мениджър „Управление на творческата дейност“ в Софийска филхармония. - Светлина в Софийска филхармония, Терзиева

Цигуларката Светлина Терзиева в момента заема поста мениджър „Управление на творческата дейност“ в Софийска филхармония.

Да бъде Светлина! Този библиейски призив ще бъде приложен буквално в Софийската филхармония. Министерството на културата назначава Светлина Терзиева на директорския пост в националния институт, научи „Площад Славейков“.

Цигуларката ще бъде поредният временен ръководител на Филхармонията след изтичането на предизвестието за напускане на Виктор Стоянов. На 30 юни тя ще оглави един от най-елитните оркестри у нас, основан 1936 г. от знаменития Саша Попов първоначално като Царски симфоничен оркестър. Терзиева ще менажира и Зала „България“ – емблема на симфоничната култура у нас.

Светлина Илиева Терзиева-Ангелова, която в момента заема поста мениджър „Управление на творческата дейност“ във Филхармонията, бе една от претендентките за поста в конкурса, който министерството обяви през есента на 2015-а. Но нито тя, нито останалите кандидати събраха необходимия минимум от точки. Междувременно Виктор Стоянов подаде предизвестие за напускане. Той управлява Филхармонията от декември 2014 г., когато бе назначен „до конкурс“, след като постът бе освободен от дългогодишния директор Явор Димитров.

Стоянов твърди, че оставя института с пълна каса:

„По приходи сме на трето място след Народния театър и Операта, имаме над 1,2 млн. лв. преходен остатък, стабилни финанси.“

Доминацията в големите симфонични институции у нас е на силния пол. Все пак има и някои изключения – Леа Коен, първата жена-директор на Софийска филхармония, Росица Баталова, диригент на Оперетата, Христина Ангелакова, директор на Операта, Юлия Христова, която ръководи Нов симфоничен оркестър, Любка Биаджони – начело на своя „София симфоникс“. Биаджони, впрочем, доскоро бе постоянен гост диригент в Софийска филхармония, но напусна „огорчена“, посочвайки като причина присъствието на Светлина Терзиева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС