Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светлина в тунела за читалище „Светлина“

Сградата ще трябва първо да получи статут на паметник на културата, за да разчита на държавно финансиране

Читалище „Светлина“ е в руини от години. Снимка: Божидар Чоторов, „Машина на времето“ - Светлина в тунела за читалище „Светлина“

Читалище „Светлина“ е в руини от години. Снимка: Божидар Чоторов, „Машина на времето“

Изоставената сграда на читалище „Светлина-1861“ в гр. Шипка предизвика хиляди реакции в социалните мрежи, след като Фейсбук-страницата „Машина на времето“ припомни за съществуването ѝ.  Хората се впечатлиха както от красивата архитектура, така и от безразличието на властите към запуснатото обиталище на културата. Зданието обаче няма да бъде оставено да се руши и ще бъде превърнато в арт средище, след като министърът на културата Боил Банов посети лично читалището.

Банов обяви, че сградата ще бъде обявена за паметник на културата, за да може да кандидатства за държавно финансиране, както и по различни европейски проекти. Ако това се случи, читалището ще получи специален охранителен режим, гарантиращ, че пространството му се използва само за културни събития.

На следващото си заседание общинските съветници от град Казанлък ще поставят темата за промяна на статута на собствеността на сградата от частна общинска в публична общинска, за да се започне конструктивно обследване, а след това и същински ремонтни дейности по сградата. Бъдещото настоятелство на читалището ще отвори дарителска сметка, която да подпомогне възстановяването на обекта – по предварителни изчисления на министъра на културата за целта ще са необходими поне 3 млн. лева.

Цялостен ремонт обаче, по думите на Банов, може да започне едва след месец март 2019 г., а дотогава от министерството ще положат усилия да помогнат за оцеляването на „Светлина“ още една зима.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах