Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светлината на Юпитер

Астрономи заснеха изключително интензивно полярно сияние на най-голямата планета в Слънчевата система

Снимките бяха публикувани, докато космическият кораб на американската агенция „Джуно“ достигна до Юпитер, където ще прекара повече от година в анализ за това как е формирана планетата. Снимка: НАСА - Светлината на Юпитер

Снимките бяха публикувани, докато космическият кораб на американската агенция „Джуно“ достигна до Юпитер, където ще прекара повече от година в анализ за това как е формирана планетата. Снимка: НАСА

Астрономи използваха мощния космически телескоп „Хъбъл“, за да заснемат изображения на светлинното полярно сияние на полюсите на Юпитер, разказва британският „Гардиън“. Най-голямата планета в Слънчевата система е известна със своите колоритни бури, сред които и прочутото Голямо червено петно.

Сега учените насочват вниманието си към полюсите на Юпите, и ги наблюдават ежедневно от няколко месеца, за да установят колко компонента от неговите сияния отговарят на различни състояния на соларния вятър – поток от заредени частици, изхвърлени от Слънцето.

Полярните сияния се създават, когато високоенергийни частици навлизат в атмосферата на планетата близо до магнитните ѝ полюси и се сблъскват с атоми газ. Сиянията на Юпитер са огромни и стотици пъти по-енергийно наситени от тези на Земята, благодарение на силното магнитно поле на планетата.

В изявление от НАСА се посочва, че новите наблюдения и замервания ще помогнат да се обясни по-добре как Слънцето и други източници влияят на полярните сияния.

В изявление от НАСА се посочва, че новите наблюдения и замервания ще помогнат да се обясни по-добре как Слънцето и други източници влияят на полярните сияния.

В изявление от НАСА се посочва, че новите наблюдения и замервания ще помогнат да се обясни по-добре как Слънцето и други източници влияят на полярните сияния.

Снимките бяха публикувани, докато космическият кораб на американската агенция „Джуно“ достигна до Юпитер, където ще прекара повече от година в анализ за това как е формирана планетата.

„Тези полярни сияния са много драматични и са сред най-активните, които съм виждал – коментира Джонатан Никълс от Лестърския университет, водещ автор на изследването. – Изглежда почти като че Юпитер си устройва купон с фойерверки за пристигането на „Джуно“.“

В следващите 20 месеца апаратът ще обикаля около газовия гигант в общо 37-яйцевидни орбити. Той ще измери микровълните, идващи от дебелата атмосфера на планетата, ще картографира масивното ѝ магнитно поле и ще проведе и други експерименти.

В частност учените са особено заинтригувани да разберат колко вода съдържа Юпитер – ключ към разбирането на произхода на най-голямото небесно тяло в Слънчевата система, след самото Слънце.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах