Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светлинно зрелище за Деня на Европа в Пловдив

Прочутият берлински Фестивал на светлините гостува за първи път в България - в Европейската столица на културата за 2019 г.

Детайл от илюминация на Бранденбургската врата в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Светлинно зрелище за Деня на Европа в Пловдив

Детайл от илюминация на Бранденбургската врата в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако сте в Пловдив днес или утре вечер, непременно посетете центъра на града. За първи път в България, по повод Деня на Европа, у нас гостува прочутият Фестивал на светлината и жителите и гостите на града ще могат от 21,30 часа да видят как някои от най-красивите фасади в центъра „оживяват“ под светлините на 3D мапинг шоу и светлинни инсталации. 

Общо шест арт проекции ще пречупят темата за правото на избор на всеки човек през античната история на Града на седемте тепета и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху знакова сграда на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града – на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“ (известни като „стълбите на Каменица“) и Античния стадион на Филипопол.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. Освен на място в Пловдив, шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21,30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook.

Фестивалът на светлините се провежда ежегодно през октомври в Берлин от 2005 г., като трансформира емблематични сгради из целия град – структури, улици, площади, включително Бранденбургската порта, Телевизионната кула, Берлинската катедрала и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg