Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светлозар Игов с „Перото 2019“ за цялостен принос

Отличия още за Цочо Бояджиев, Елена Алексиева, Добромир Байчев, Марин Трошанов&Петър Станимиров, Хеле Далгор

„Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели“, каза Светлозар Игов. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Светлозар Игов с „Перото 2019“ за цялостен принос

„Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели“, каза Светлозар Игов. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Проф. д.ф.н. Светлозар Игов, литературният историк, критик и писател, получи наградата на Литературен клуб „Петоро“ за цялостен принос за 2019-а в петък, 8 ноември. 

„Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели. Радостен съм, че „Перото“ продължава традицията си на стабилност да подкрепя литературата и нейните автори и преводачи“, каза проф. Игов, приемайки отличието на церемония в Литературния клуб.

Още петима творци бяха отличени в различните категории. Проф. Цочо Бояджиев получи приза за поезия – за „Книга на разкаянията и утешенията“; статуетката (дело на проф. Емил Попов) за проза отиде у писателката Елена Алексиева – за романа „Свети вълк“, лауреат тази година и на националната награда „13 века България“; за дебют победител стана Добромир Байчев с Глиненият цар“, носител на Голямата награда през 2018-а за непубликуван роман на корпорация „Развитие“; за детска литература призът отиде при Марит Трошанов и  Петър Станимиров за книгата „Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения”; а за превод наградата бе присъдена на Хеле Далгор – от български на датски език на книгите на Георги Господинов „И други истории“ и „И всичко стана луна“.

Елена Алексиева пожела на себе си и всички свои колеги литературата, която се пише и която вече е написана, да получи повече преводи.

„Книгите винаги са били част от нашия живот и се радвам, че НДК е един от двигателите на книжните процеси“, каза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков и благодари на всички пишещи и четящи хора за всеотдайността.

Вижте още: НОМИНАЦИИ ЗА ЛИТЕРАТУРНИТЕ НАГРАДИ „ПЕРОТО 2019“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС