VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Светлозар Игов с „Перото 2019“ за цялостен принос

Отличия още за Цочо Бояджиев, Елена Алексиева, Добромир Байчев, Марин Трошанов&Петър Станимиров, Хеле Далгор

„Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели“, каза Светлозар Игов. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Светлозар Игов с „Перото 2019“ за цялостен принос

„Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели“, каза Светлозар Игов. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Проф. д.ф.н. Светлозар Игов, литературният историк, критик и писател, получи наградата на Литературен клуб „Петоро“ за цялостен принос за 2019-а в петък, 8 ноември. 

„Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели. Радостен съм, че „Перото“ продължава традицията си на стабилност да подкрепя литературата и нейните автори и преводачи“, каза проф. Игов, приемайки отличието на церемония в Литературния клуб.

Още петима творци бяха отличени в различните категории. Проф. Цочо Бояджиев получи приза за поезия – за „Книга на разкаянията и утешенията“; статуетката (дело на проф. Емил Попов) за проза отиде у писателката Елена Алексиева – за романа „Свети вълк“, лауреат тази година и на националната награда „13 века България“; за дебют победител стана Добромир Байчев с Глиненият цар“, носител на Голямата награда през 2018-а за непубликуван роман на корпорация „Развитие“; за детска литература призът отиде при Марит Трошанов и  Петър Станимиров за книгата „Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения”; а за превод наградата бе присъдена на Хеле Далгор – от български на датски език на книгите на Георги Господинов „И други истории“ и „И всичко стана луна“.

Елена Алексиева пожела на себе си и всички свои колеги литературата, която се пише и която вече е написана, да получи повече преводи.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Книгите винаги са били част от нашия живот и се радвам, че НДК е един от двигателите на книжните процеси“, каза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков и благодари на всички пишещи и четящи хора за всеотдайността.

Вижте още: НОМИНАЦИИ ЗА ЛИТЕРАТУРНИТЕ НАГРАДИ „ПЕРОТО 2019“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg