Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светлозар Желев отново директор на книгите в НДК

Ще дам всичко от себе си, посочи Желев и обяви откриването на нова книжарница

Скъпи приятели, от вчера, по покана на ръководството на НДК, отново поех управлението на Националния център за книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“, обяви Светлозар Желев във Фейсбук. - Светлозар Желев отново директор на книгите в НДК

Скъпи приятели, от вчера, по покана на ръководството на НДК, отново поех управлението на Националния център за книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“, обяви Светлозар Желев във Фейсбук.

Светлозар Желев се завръща на директорския пост в Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“. Новината съобщи в профила си във Фейсбук самият Желев. Той оглави Центъра при създаването му в края на 2014 г. и остана на поста до октомври 2016-а, когато бе заменен от Михаела Петрова.

„Скъпи приятели, от вчера, по покана на ръководството на НДК, отново поех управлението на Националния център за книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ – написа в социалната мрежа Желев. – Познавате ме, знаете какво ще се опитам да направя и да развия като дейности там. Надявам се, че всички заедно ще успеем в мисията да популяризираме и подкрепяме българската литература и четенето, тук и извън границите на България.“

В статуса си Светлозар Желев анонсира и че предстои откриването на книжарница, която още повече „да развие рецепцията към добрата литература“. Той добавя, че завръщането на поста няма да му попречи да продължи да работи и по предаването „Библиотеката“ по БНТ1.

От НДК все още не са обявили официално рокадата в Центъра на книгата.

Целта на Националния център на книгата е подпомагането на български автори и техните произведения, да подкрепя представянето им извън България, да финансира превода на творбите им, както и да организира срещи между писатели у нас и в чужбина.

Предлагаме ви целия статус на завърналия се директор на Центъра.

Скъпи приятели, от вчера, по покана на ръководството на НДК, отново поех управлението на Националния център за книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“. Познавате ме, знаете какво ще се опитам да направя и да развия като дейности там. Надявам се, че всички заедно ще успеем в мисията да популяризираме и подкрепяме българската литература и четенето, тук и извън границите на България. Имаме прекрасни писатели, и те трябва да заемат полагащото им се място в библиотеките, книжарниците и читателските сълрца навсякъде по света. Литературата, езика и словото са в основата на всяка култура, и те определят нашата идентичност, а не прах и камъни. Както съм казвал и преди, подкрепата от цялото общество и институциите е изключително важна, за да извървим пътя към най-доброто познаване на думите, емпатията и доброто в съвременната ни литература, манталитет и народопсихология…

Всяка книга или питие в Литературен клуб Перото в НДК ще бъде директен принос за превода и стимулирането на българската съвременна литература. Буквално, защото генерираните финансови средства ще се използват по програмите и дейностите на Националния център за книгата. Ще отворим и книжарница, която още повече ще развие рецепцията към добрата литература.

Благодаря още веднъж на г-н Борислав Велков, Председател на Борда на директорите, на г-н Ангел Митев, изпълнителен директор, и на целия Борд на директорите на НДК за доверието и желанието за подкрепа на българската литература и нейната популяризация. Аз ще дам всичко от себе си. В името на писателите, поетите, преводачите, издателите, пазителите и носителите на езика и литературата ни, на светлината и възможността за бъдеще.

Ще продължа да работя и за предаването „Библиотеката“ по БНТ1, защото това е важно. Единственото предаване за книги в българския телевизионен ефир е не по-малко важно за литературния контекст. Благодаря и на г-н Валери Запрянов, г-н Константин Каменаров, г-н Емил Кошлуков, и целия УС на БНТ, както и на колегите ми от предаването, с които ще продължим да правим възможното за книгите и писаното слово.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90