Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светослав Костов освободен от поста директор на БНР

„В интерес на Радиото е СЕМ да прекрати процедурата по предсрочното освобождаване“, смята Костов

Светослав Костов бе освободен предсрочно като главен директор на БНР след само 3 месеца на поста. Снимка: БГНЕС - Светослав Костов освободен от поста директор на БНР

Светослав Костов бе освободен предсрочно като главен директор на БНР след само 3 месеца на поста. Снимка: БГНЕС

Светослав Костов бе освободен от поста си директор на Българското национално радио днес след заседание на Съвета за електронни медии. В причините за решението си регулаторът посочва нарушаване на Конституцията, заиграване с властта и със синдикализма, груби и безпрецедентни нарушения, липса на отговори на важни въпроси, лош мениджмънт, проличали по време на тримесечното управление на директора, отбелязва Клуб Z.

Костов вероятно ще обжалва уволнението си в съда, каза след заседанието Бетина Жотева, един от членовете на СЕМ – и очакванията ѝ се оправдаха. Светослав Костов имаше 5-дневен срок, в който да възрази по исканата му оставка, но текстът му от 8 страници не е бил взет предвид от юристите на СЕМ.

Вижте още: СЕМ ЗАПОЧНА ПРОЦЕДУРА ПО ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ДИРЕКТОРА НА БНР

Решението Костов да бъде освободен от поста си е взето единодушно от петимата членове на медийния регулатор. На предходните си заседания Съветът наложи две глоби на Националното радио – една от 7 хил. лв. за 5-часовото спиране на програма „Хоризонт“ от 13 септември (в разрез с лицензията на радиото, дадена за 24-часово излъчване) и друга от 20 хил. лв. по същия случай за нарушаване на правото на информация на гражданите по Конституция.

Костов оспори това с мотивите, че програма „Хоризонт“ е била налична онлайн във въпросните 5 часа и Радиото има още една национална програма – „Христо Ботев“.

Междувременно Костов коментира, че според него „единствено законосъобразно и в интерес на радиото би било решението на СЕМ да прекрати процедурата по предсрочно му освобождаване“. БНР разпространи до медиите негово становище, в което той точка по точка оспорва аргументите на СЕМ за уволнението му. Изявлението му е съкратен вариант на текста, представен пред СЕМ на заседанието им на 17 октомври.

В текста на становището до регулатора се казва, че Костов не е извършвал, нито е допускал други лица от БНР да извършат системни или груби нарушения на Закона за радио и телевизия (ЗРТ) – се казва в съобщението, пратено до медиите. – Той не носи отговорност за действия или бездействие на други служители, тъй като не е бил уведомен за тях. В становището се казва още, че в ЗРТ липсва определение за „груби“ нарушения. В изложението до СЕМ подробно е дадено обяснение защо изброените от регулатора „системни“ нарушения са неоснователни.

„Изложеното в мотивите на регулатора твърдение за поставяне на БНР в ситуация на невъзможност за изпълнение на задълженията си съгласно чл. 51 от ЗРТ, относно защита живота и здравето на гражданите в ситуация на бедствие или криза, няма никаква връзка с нарушение на чл.10 от ЗРТ. БНР има лицензирана повече от една програма с разпространение на цялата територия на България – се твърди още в обжалването на вече бившия генерален директор. – Нито лицензията, нито ЗРТ правят разлика с коя от програмите си БНР следва да изпълнява вменените и задължения. И двете програми на БНР са с почти идентично покритие, както по население, така и по територия. Никъде в ЗРТ не се определя програма „Хоризонт“ за водеща и единствена програма на Българското национално радио.

Скандалът с БНР, довел до предсрочното освобождаване на Светослав Костов, започна на 12 септември, когато журналистката Силвия Великова тя бе отстранена като водещ на предаването си „Преди всички“ и ѝ бе отнет съдебния ресор. Имаше подозрения, че поръчението идва „отгоре“ заради начина на отразяване на протестите срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, както обясни самата тя.

Вижте още: ФОРМУЛА ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В БНР

След намесата на премиера Бойко Борисов Великова бе върната на работа. На следващия ден бе спряно излъчването на програма „Хоризонт“ в диапазона, когато трябваше да върви „Преди всички“, водено от Великова. Редица журналисти разказаха за натиск в Радиото, откакто генерален директор е Костов. Той от своя страна обеща, че ще съди всеки „упражнявал се върху името му“.

За временно управляващ БНР СЕМ назначи Антон Митов, директор на архива на Радиото. Той ще ръководи обществената медия до конкурс за нов директор.

Вижте още: ДИРЕКТОРЪТ НА БНР: ЩЕ СЪДЯ ВСИЧКИ, КОИТО ГОВОРИХА НЕИСТИНИ ЗА МЕН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg