Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светослав Овчаров в Созопол със своите „Врагове“

Режисьорът представя новия си филм на фестивала „Аполония“

Могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата им към враговете, пита Светослав Овчаров в новия си филм. - Светослав Овчаров в Созопол със своите „Врагове“

Могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата им към враговете, пита Светослав Овчаров в новия си филм.

Век назад, към времето на Балканската война, ни връща Светослав Овчаров с прожекция на филма си „Врагове“ в рамките на „Аполония“. На 29 август от 23 часа в читалище „Отец Паисий“ в Созопол жителите и гостите на града ще могат да видят последния проект на режисьора.

Във „Врагове“ Овчаров ни предлага среща на български войници с техните турски противници във военно време. И големият въпрос на филма гласи: могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата им към враговете?

„Всичко беше трудно във „Врагове“ – казва Светослав Овчаров. – Може би защото във филма се разказва за загубена битка. Или пък защото всички роли във филма са мъжки и няма една жена, та да облагороди отношенията. Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона, с три пъти по-малко пари… По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави… Нито един актьор не каза и дума, въпреки че момчетата прекараха един месец потопени в ледената вода. Знам ли, може би у всички се беше събудил някакъв прастар инстинкт за оцеляване. Никой не се разболя, нямаше даже някоя банална настинка. Видях как хората, обединени от желание за победа, могат да надминат себе си. На война като на война!“

Светослав Овчаров е режисьор и сценарист на филма. Оператор е Рали Ралчев, а в ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров.

Един от главните герои във „Врагове“, лодката „Давид“. Снимка: Валентин Ганев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90