Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световен океан се крие в недрата на Земята

 - Световен океан се крие в недрата на Земята

Три четвърти от водата на Земята може би е заключена под горния пласт на планетата, твърдят американски учени. Не е изключено под краката ни да има световен океан три пъти по-голям от този, който е на повърхността.

След десетилетия проучвания специалистите открили, че е възможно в недрата на планетата да има воден резервоар, който най-накрая да даде точен отговор как е създадена Земята. Водата се съдържа в минерала рингудит и се намира на 660 км под кората на Земята. Камъкът действа като гъба заради кристалната си структура, което му помага да привлича водород и да задържа водата в себе си.

Геофизикът Стив Джейкъбсън от Северозападния университет в Америка казва: “Геоложките процеси, които се случват на повърхността на Земята, като земетресения или изригвания на вулкани, са израз на това, което се случва в ядрото на планетата ни, далеч от нашия поглед. Мисля, че най-накрая имаме доказателство за целия воден цикъл на Земята, който може да обясни огромното количество вода на повърхността на планетата ни…“

Джейкъбсън и неговият екип първи доказват наличието на вода в земната мантия, наричана още преходна зона. Ако се докаже, че само 1% от теглото на скалите на земната мантия е вода, нейният еквивалент би бил три пъти повече от водата в световните океани.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg