POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световен рекорд за „На път към Суан“ на Пруст

Първо издание на романа (с вълнуващо посвещение от автора) продадено за 1,5 милиона евро

Книгата бе атракцията в четвъртата част от гигантската разпродажба на библиотеката на покойния френски моден магнат Пиер Берже, съосновател на модната къща „Ив Сен Лоран“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Световен рекорд за „На път към Суан“ на Пруст

Книгата бе атракцията в четвъртата част от гигантската разпродажба на библиотеката на покойния френски моден магнат Пиер Берже, съосновател на модната къща „Ив Сен Лоран“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„На път към Суан“ от Марсел Пруст, с посвещение „на малкия ми любим“, бе продаден за 1,51 милиона евро  в Париж – световен рекорд за цена на френска книга, съобщиха от аукционната къща „Сотбис“.

Рядкото копие на първия том от шедьовъра на френския писател „По следите на изгубеното време“ се очакваше да бъде продадено за между 600 хил. и 800 хил. евро. Достигнатата цена разбива предишния рекорд за книга с френска литература – „Цветя на злото“ на Шарл Бодлер, продадена за 775 000 евро преди девет години, отбелязва „Икономик Таймс“.

Книгата бе най-интересното предложение в четвъртата част от гигантската разпродажба на библиотеката на покойния френски моден магнат Пиер Берже, съосновател на модната къща „Ив Сен Лоран“.

„На път към Суан“ е първата книга от номерирано луксозно издание на романа, което Пруст поръчал и платил за себе си и връчил като подарък на любимия си Люсиен Доде. То е снабдено с вълнуващо посвещение.

„Ти не си в тази книга. Ти заемаш толкова много място в сърцето ми, че никога не мога да те опиша обективно. Ти никога няма да бъдеш „образ“, защото ти си по-добрата половина от своя автор“, пише Пруст.

Романът включва известния „момент с кексчето“, когато вкусът на бадемово пандишпанче, напоено с чай, отприщва потока от носталгични спомени за разказвача на книгата.

Беноа Форжо, експерт по антикварни книги, помощник в организирането на търга, смята, че историята с посвещението от писателя до художника Доде е отделен „роман в романа“. Пруст никога не е признавал хомосексуалността си, макар че по-младият Доде очевидно е бил негов любовник.

След смъртта на писателя през 1922 г. Доде продава своя екземпляр от романа, но запазва посвещението, написано на отделен лист хартия. Преди собствената си смърт през 1946 г. той го предава на своя лекар. През останалата част от живота си медикът се опитва да събере отново заедно романа и посвещението. Това успял да направи Пиер Берже, починалият през 2017 г. бизнес партньор и дългогодишен любовник на Ив Сен Лоран, собственик на една от най-големите колекции от редки и антикварни книги, направил много за правата на гей-общността.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90