Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световен режисьор започна репетиции в Народния

Робърт Уилсън подготвя „Бурята“ по Шекспир за новия сезон на театъра

Репетициите на Робърт Уилсън с трупата ще продължат до 18 юни. Снимка: Божидар Марков - Световен режисьор започна репетиции в Народния

Репетициите на Робърт Уилсън с трупата ще продължат до 18 юни. Снимка: Божидар Марков

Американският режисьор Робърт Уилсън, водещо име в света на експерименталния театър и опера, вече е в България е и започнал репетиции за „Бурята“ по Шекспир. Премиерата на спектакъла му ще бъде един от акцентите в предстоящия нов сезон на Народния театър и е предвидена за 17 ноември 2021 г. на Голяма сцена.

Заедно с Уилсън в София е и екипът, който ще работи по реализацията на спектакъла – ко-режисьорката Ан-Кристин Ромен, Ясмин Табасоми – художник костюми и грим, Марчело Лумака – художник осветление, Дарио Фели – звукорежисьор, Юта Ферберс – драматург и Мари де Теста – сценограф. Режисьорът трябваше да пристигне у нас още през февруари 2020 г., но поради заболяване не успя да пътува, за да проведе кастинги с актьорите. Само месец по-късно светът спря заради Ковид-19, което допълнително отложи работата му в България.

Наречен от „Ню Йорк Таймс“ „гигант в света на експерименталния театър“, 79-годишният Робърт Уилсън е универсален артист, еднакво търсен както за постановки в театъра, така и в операта. Изявява се като режисьор, хореограф, сценограф, светлинен дизайнер, художник, пърформър, видео артист, драматург. Режисирал е спектаклите „Отело“ и „Трубадур“ на Верди, „Турандот“ на Пучини, „Едип“ по текста на Софокъл, „Фауст“ по Гьоте, „Книга за джунглата“. Прочути са сценичните му версии по „Питър Пан“ (2013), „Приказки на Пушкин“ (2015) и „Еда“ (2017) – модерен прочит на норвежката митология.

Световната слава застига Уилсън в края на 60-те години. От тогава се превръща в еталон за висока култура в сценичните изкуства. Добре познат е с колаборациите си с Филип Глас по операта „Айнщайн на плажа“. Работил е с редица други знаменитости от различни сфери – Лу Рийд, Том Уейтс, Марина Абрамович, Сюзан Зонтаг, Уилям Дефо, Михаил Баришников, Лейди Гага… През 1991 г. основава „The Watermill Center“, „пърформанс лаборатория“ в Ню Йорк (която функционира и до днес). В последните години работи повече в Европа, където често си сътрудничи с трупата на „Берлинер ансамбъл“. Там е поставил едни от най-известните си спектакли – „Опера за три гроша“ на Брехт, „Леонс и Лена“ на Георг Бюхнер, „Лулу“ на Франк Ведекинд и сонетите на Шекспир. Сред най-новите му театрални работи са и „Носорози“ от Йожен Йонеско в Националния театър „Марин Сореску“ в Крайова, Румъния, „Последната лента на Крап“ от Самюъл Бекет в Сполето, Италия, „Приказки“ от Пушкин в Театър на нациите в Москва. През 2019 г. поставя в „Еспас Карден“ в Париж моноспектакъла „Мери каза, каквото каза“ с Изабел Юпер.

Вижте още: „ГИГАНТ“ ПОСТАВЯ ШЕКСПИР В НАРОДНИЯ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС