Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световен театър в София: В очакване на Бекет, Омир, Шекспир

Прочута хореографка представя танцовия спектакъл „Следобедът на един фавн“

Владимир Кох и Самуел Финци във „В очакване на Годо“ – гвоздеят в програмата на 10-ото издание на Световен театър в София. - Световен театър в София: В очакване на Бекет, Омир, Шекспир

Владимир Кох и Самуел Финци във „В очакване на Годо“ – гвоздеят в програмата на 10-ото издание на Световен театър в София.

Шест спектакъла пристигат в рамките на програмата „Световен театър в София“. Юбилейното десето издание включва постановки по Уилям Шекспир и Омир, ще гледаме също и Самуел Финци в берлинската продукция „В очакване на Годо“, заради която актьорът бе провъзгласен за най-добър в Германия през 2015-а. В зала 1 на Националния дворец на културата гостува и световноизвестната хореографка Мари Шуинар – емблема в танцовото изкуство за последните трийсет години.

Именно тя поставя началото на 10-ото издание на Световен театър в София. На 31 май от 20 часа в Двореца ще се проведе вечер с нови версии на два балета, променили танца през ХХ век – „Следобедът на един фавн/Пролетно тайнство“.

Програмата продължава с четири представления на „Много шум за нищо“ в Червената зала на Червената къща. На 4 и 5 юни, от 19 и от 21 часа, там ще видим работата на каталунеца Давид Еспиноса, който в рамките на една комедия ще преразгледа и други пиеси на Шекспир – „Хамлет”, „Макбет”, „Отело”, „Крал Лир”, „Ромео и Жулиета”, „Антоний и Клеопатра”, „Бурята”, „Хенри V”, „Ричард ІІІ”, „Както ви харесва” и „Сън в лятна нощ”.

Представлението се играе на английски език, с превод на български.

„Много шум за нищо“

„Много шум за нищо“

Следващият домакин на Световния театър е Сатирата. Там на 8 юни от 19 часа ще се играе словенската продукция „Илиада“ – представление, отличено с Голямата награда за режисура и с Награда на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград.

Сценичната адаптация по Омир на режисьора Йерней Лоренци започва като музикален концерт, в който изпълнителите влизат във въздействащия оригинален ритъм на Омировия стих. В спектакъла участват някои от най-добрите актьори на словенската сцена – Юре Хенигман, Нина Иванишин, Аляж Йованович, Грегор Лущек и др.

Спектакълът ще бъде със субтитри на български и английски език.

Най-доброто чешко танцово представление за 2014-а ще гледаме в Театър „Азарян“ на 10 юни от 19 часа. „Корекция“ е замислен от един от най-дръзките съвременни чешки театрални режисьори – Иржи Хавелка, заедно с танцьорите и хореографите от единствената чешка компания, която печели три пъти най-престижното отличие за съвременен танц в Чехия – „ВерТеДанс“, и пражкия квартет от кларнетисти „Кларинет Фактъри“.

Какво е да се чувстваш у дома? Това търси белгийският спектакъл „Дом“, който се играе на 14 юни от 19 часа в „Сфумато“. Какво е споменът за дома, неговата устойчивост, адаптацията на телата към нови места и правила – това изследват петима танцьори на сцената. Представлението създава детайлен, жив и ритмичен танцов език на фона на пулсиращата и натрапчива звукова среда, композирана от хореографа Луис Марафа.

Финалът на фестивала ще бъде с две представления на най-голямата театрална сцена в България. На 15 и 16 юни от 19 часа в Народния театър ще видим една от най-силните германски постановки в последно време. „В очакване на Годо“ по Самюел Бекет на „Дойчес театър“, постановка на Иван Пантелеев, ще се играе два пъти на сцената на Народния.

Спектакълът на „Дойчес театер“ бе посрещнат с овации от критика и публика в Германия, а за изпълнението си на Естрагон и Владимир Кох и Финци получават Пръстена „Гертруд Айзолд“ – една от водещите театрални награди в немскоезичния свят. Малко по-късно Самуел Финци е провъзгласен и за актьор на годината в Германия – след гласуване на 42-ма критици от немското списание „Театърът днес“.

„В очакване на Годо“ е сред десетте „най-забележителни постановки“, поканени на фестивала на немскоезичния театър „Театрални срещи Берлин” 2015.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90