Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Световен тромпетист свири у нас по (щастливо) заместване

Звукът на неговия тромпет сравняван с гласа на Карузо и на цигулката на Паганини

Сергей Накаряков ще свири със Софийската филхармония на 13 май. Снимка: Тиери Коен  - Световен тромпетист свири у нас по (щастливо) заместване

Сергей Накаряков ще свири със Софийската филхармония на 13 май. Снимка: Тиери Коен

Сергей Накаряков, един от най-търсените тромпетисти на нашето време, ще излезе пред софийската публика след (щастливо за ценителите) стечение на обстоятелствата. Накаряков ще бъде солист в концерт на Софийската филхармония на 13 май в зала „България“, след като цигуларят Рей Чен е съобщил, че не може да пристигне в България заради затруднения в пътуването при Ковид-ограниченията. Диригент ще бъде Найден Тодоров.

Виртуозът, определян от медиите като „Паганини на тромпета“ и „Карузо на тромпета“, ще изпълни пред българската публика Концерт за тромпет и оркестър от Александър Арутюнян. Второто произведение в програмата е Симфония № 1 от Луис Глас.

Това не е първо гостуване на Накаряков в България – той открива сезон 2014/2015 на Софийската филхармония, когато си партнира с пианистката Мария Меерович, а през 2018 г. открива фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Но връзката му с българската сцена се корени по-назад – Накаряков излиза за пръв път пред българската публика още през 1990 г., първата му изява зад граница като тромпетист.

Роден в Нижни Новгород през 1977 г., Накаряков днес е израелски гражданин. На 6-годишна възраст първо избира пианото, но три години по-късно последиците от сериозно падане го принуждават да смени инструмента. Заради тежка гръбначна травма лекарите му забраняват да стои в седнало положение поне половин година и баща му му предлага за разнообразие да пробва друг музикален инструмент. Така тромпетът се оказва заместител на клавишите и в ролята на негов учител влиза бащата на Сергей. Накаряков е забелязан, когато 13-годишен участва на фестивала в Корсхолм, Финландия.

Международната популярност идва през 1990 г. на фестивала на Иво Погорелич в Бад Ворисхофен. През август следващата година Накаряков дебютира с Литовския камерен оркестър на Залцбургския фестивал, където получава наградата Prix Davidoff. Следват покани за световни музикални центрове като „Холивуд боул“ в Лос Анджелис, „Линкълн център“ в Ню Йорк, „Ройъл Албърт хол“ в Лондон и др. Участва във фестивали в цяла Европа, Америка и Канада, като всяка година осъществява и няколкоседмично концертно турне в Япония.

Благодарение на изключителната си виртуозност и красота на звука, той изпълнява с лекота на тромпет дори концерти и пиеси за цигулка. Удостоен е с голямата награда ECHO Klassik Award за инструменталист на годината (2002), той работи с най-големите съвременни солисти, оркестри и диригенти,  сред които легендарната пианистка Марта Аргерич.

Накаряков често изнася рецитали с пианистките Вера Накарякова, негова сестра, и с белгийката Мария Меерович, партнирали си за откриването на сезон 2014/15 на Филхармонията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg