POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световна класация: В България след чалгата най-много слушат „Металика“, 2Pac и Моцарт

Най-предпочитана в света е боливудската „плейбек певица“ Алка Ягник

Снимки: Уикипедия и БГНЕС - Световна класация: В България след чалгата най-много слушат „Металика“, 2Pac и Моцарт

Снимки: Уикипедия и БГНЕС

Галена е най-слушаният изпълнител в България за 2022 г., сочи статистиката, базирана на най-популярните търсения в Ютюб за страната ни. Чалга певицата е била пускана 129 млн. пъти в последните 12 месеца, изчислява „Liberty Games“. Данните са изготвени на базата на броя слушания във видеомузикалния чарт на Ютюб.

Галена присъства и в най-слушаната песен у нас за изминалата година – дуетът ѝ с Азис „А + Г= ВНЛ“ е отвaрян 32,4 млн. пъти.

Най-слушан изпълнител в света е боливудската „плейбек певица“ Алка Ягник, която има 14,8 млрд. пускания в Ютюб. В случая „плейбек певица“ означава, че тя записва песните, които по-късно се пеят на запис в боливудските филми, а в Индия работата на тези изпълнители се цени точно толкова, колкото и тази на актьорите във филмите.

На второ място след нея е пуерториканският певец, рапър и продуцент Bad Bunny (14,1 млрд. слушания на година), който освен това може да се нарече и най-популярният изпълнител заради бройката на държавите, в които оглавява списъка. Той е предпочитан изпълнител в общо 17 държави, преобладаващо в Латинска Америка, но също така в Испания, Белиз и Андора.

Покрай индийската музика, доминираща Топ 10 на най-слушаните изпълнители по света, място си проправя корейският поп. Групите BTS и „Blackpink“ заемат съответно шесто и осмо място по популярност.

Статистиката на „Liberty Games“ прави разбивка и по жанрове. Така се разбира, че у нас предпочитаните представители на класическия рок са „Металика“ (6,26 млн. пускания). Тук страната ни се вписва в световната тенденция – „Металика“ са пети по популярност в жанра. Най-слушаните изпълнители за 2022 г. са „Куийн“ (с 1,86 млрд. пускания в Ютуб и начело на класацията в 63 държави), следвани от „Гънс енд Роузес“, „AC/DC“, „Бон Джоуви“, „Нирвана“ и „Бийтълс“.

При класическата музика България излъчва Моцарт като най-слушания композитор (63 хил. пускания). В световен мащаб той е втори, предшестван от Шопен с 50,4 млн. слушания за изминалата година. Моцарт обаче печели по популярност, той оглавява класациите в 63 държави. В топ 10 в жанра са още Бетовен, Дебюси, Чайковски, Равел и други.

При кънтри музикантите у нас печели Шаная Туейн (442 хил. пускания), докато съседите ни на Балканите предпочитат Джони Кеш. Туейн е втора в списъка с Топ 10 на най-слушаните изпълнители в жанра, изпреварена от Алън Джаксън. Следват ги Кени Роджърс, Джони Кеш, Доли Партън, Уили Нелсън и други.

Най-слушаният хип-хоп артист от „старата школа“ е 2Pac (6,34 млн. пускания), тук страната ни е в крак със световните предпочитания. Рапърът е най-популярен не само в нашето късче от Европа, но и по цял свят с 1,4 млрд. пускания на дискографията му. Голяма е разликата с втория в Топ 10 – Notorious B.I.G., който има общо 647 млн. слушания по света.

За да съберат информация за най-слушаните изпълнители, разпределени по жанр, „Liberty Games“ първо изготвят списък с имената на най-популярните творци от всеки жанр, след което проверяват изпълнителите един по един във видеомузикалната класация на Ютюб. Данните за пусканията на клиповете им в различните държави се взимат от официалните канали на изпълнителите.

Подробен разбор на класацията може да се намери в официалния сайт на „Liberty Games“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg