Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Световна солистка с „Ехо“ пристига в зала „България“

Сопраното Беса Лугичи пее в „Реквием“ на Моцарт в концерт на Филхармонията

Шарон Кам ще свири Втори кларинетен концерт на Карл Мария фон Вебер, чиито произведения ѝ носят две награди „Ехо“. Снимка: Нанси Хоровиц - Световна солистка с „Ехо“ пристига в зала „България“

Шарон Кам ще свири Втори кларинетен концерт на Карл Мария фон Вебер, чиито произведения ѝ носят две награди „Ехо“. Снимка: Нанси Хоровиц

Шарон Кам, солист на световни оркестри от САЩ, Европа и Япония, идва в София на 13 февруари за изпълнение на Втория кларинетен концерт на Карл Мария фон Вебер. Тя ще излезе на сцената на зала „България“, където ще си партнира със Софийската филхармония и солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров. Диригент е Найден Тодоров.

Кларинетистката Кам е двукратна носителка на наградата „Ехо“ за инструменталист. Повече от 20 години е солист на световни оркестри, носител е на редица международни признания, сред които впечатление прави първата ѝ награда на международния конкурс ARD в Мюнхен. Първата си награда „Ехо“ получава тъкмо с изпълнение на произведения на Карл Мария фон Вебер, където ѝ партнира оркестъра на Гевандхаус – Лайпциг. Негови творби са включени и в записите на Кам и Радиооркестъра на Лайпциг, за които талантливата солистка получава втората си награда.

В зала „България“ тя ще свири Втория кларинетен концерт на Вебер, който се откроява с трактовката на кларинета като солов инструмент. В творчеството си съвременникът на Бетовен изповядва естетика и стил, емоционална изтънченост и грация. Вторият му концерт за кларинет е свързан с постиженията му в оперния жанр и влиянието на Моцартовите традиции.

Във втората част на концерта ще прозвучи „Реквием“ на Моцарт, в изпълнението на който ще участва и Националния филхармоничен хор. Тогава ще чуем и сопраното Беса Лугичи, открита от Христина Ангелакова. Тя специализира в Италия, а през последните години гостува многократно на различни сцени и фестивали в Германия, Косово, Франция, Хърватия и Северна Македония.

Америка за България

Лугичи ще си партнира с мецосопраното Виолета Радомирска, която през последните години гастролира в Швейцария, Австрия, Германия… Дебюта си в Миланската скала направи през сезон 2018/2019 в „Електра“ на Рихард Щраус.

На сцената публиката ще чуе тенора Михаил Михайлов, когото последно аплодира за участието му в концерта на Соня Йончева в края на миналата година, и баса Ивайло Джуров, когото канят на сцени в Австрия, Германия, Белгия, Гърция, Холандия, Франция, Испания, САЩ…

Билетите за концерта са налични онлайн и на касата на зала „България“ на цени от 15 до 25 лв.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3