Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Световна солистка с „Ехо“ пристига в зала „България“

Сопраното Беса Лугичи пее в „Реквием“ на Моцарт в концерт на Филхармонията

Шарон Кам ще свири Втори кларинетен концерт на Карл Мария фон Вебер, чиито произведения ѝ носят две награди „Ехо“. Снимка: Нанси Хоровиц - Световна солистка с „Ехо“ пристига в зала „България“

Шарон Кам ще свири Втори кларинетен концерт на Карл Мария фон Вебер, чиито произведения ѝ носят две награди „Ехо“. Снимка: Нанси Хоровиц

Шарон Кам, солист на световни оркестри от САЩ, Европа и Япония, идва в София на 13 февруари за изпълнение на Втория кларинетен концерт на Карл Мария фон Вебер. Тя ще излезе на сцената на зала „България“, където ще си партнира със Софийската филхармония и солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров. Диригент е Найден Тодоров.

Кларинетистката Кам е двукратна носителка на наградата „Ехо“ за инструменталист. Повече от 20 години е солист на световни оркестри, носител е на редица международни признания, сред които впечатление прави първата ѝ награда на международния конкурс ARD в Мюнхен. Първата си награда „Ехо“ получава тъкмо с изпълнение на произведения на Карл Мария фон Вебер, където ѝ партнира оркестъра на Гевандхаус – Лайпциг. Негови творби са включени и в записите на Кам и Радиооркестъра на Лайпциг, за които талантливата солистка получава втората си награда.

В зала „България“ тя ще свири Втория кларинетен концерт на Вебер, който се откроява с трактовката на кларинета като солов инструмент. В творчеството си съвременникът на Бетовен изповядва естетика и стил, емоционална изтънченост и грация. Вторият му концерт за кларинет е свързан с постиженията му в оперния жанр и влиянието на Моцартовите традиции.

Във втората част на концерта ще прозвучи „Реквием“ на Моцарт, в изпълнението на който ще участва и Националния филхармоничен хор. Тогава ще чуем и сопраното Беса Лугичи, открита от Христина Ангелакова. Тя специализира в Италия, а през последните години гостува многократно на различни сцени и фестивали в Германия, Косово, Франция, Хърватия и Северна Македония.

Лугичи ще си партнира с мецосопраното Виолета Радомирска, която през последните години гастролира в Швейцария, Австрия, Германия… Дебюта си в Миланската скала направи през сезон 2018/2019 в „Електра“ на Рихард Щраус.

На сцената публиката ще чуе тенора Михаил Михайлов, когото последно аплодира за участието му в концерта на Соня Йончева в края на миналата година, и баса Ивайло Джуров, когото канят на сцени в Австрия, Германия, Белгия, Гърция, Холандия, Франция, Испания, САЩ…

Билетите за концерта са налични онлайн и на касата на зала „България“ на цени от 15 до 25 лв.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90