Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световната продоволствена програма на ООН с Нобеловата награда за мир

За дейността на инициативата за предотвратяването на използването на глада като оръжие за война и конфликти

Семейства в Афганистан получават храна в помощ от Световната продоволствена програма на ООН през декември 2019-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Световната продоволствена програма на ООН с Нобеловата награда за мир

Семейства в Афганистан получават храна в помощ от Световната продоволствена програма на ООН през декември 2019-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната продоволствена програма на ООН стана лауреат на тазгодишната Нобелова награда за мир, ежегодно връчвана от Норвежкия нобелов комитет в Осло.

Програмата е отличена за „усилията си в борбата с глада, за приноса си „към подобряване на мирните условия в райони, засегнати от конфликт и за дейността ѝ като движеща сила в предотвратяването на използването на глада като оръжие за война и конфликти“, обосноваха се организаторите на наградата.

Световната продоволствена програма ще получи златен медал с лика на Алфред Нобел и финансова премия от 10 млн. норвежки крони (ок. 917 хил. евро).

Инициативата е създадена през 1961 г., но първата ѝ дейност е регистрирана през 1963 г. Днес е най-голямата хуманитарна агенция в света и осигурява храна на над 90 млн. души в 83 страни годишно. Щабът ѝ се намира в Рим. Работата на Програмата съдейства на жертвите във военни, природни и техногенни конфликти, като издръжката  ѝ зависи изцяло от дарения от страна на държавите, частни спонсори и благотворителност.

„Храната е най-добрата ваксина срещу хаоса“, обоснова решението на Комитета неговият председател Берит Рейс-Андерсен и призова правителствата да не спестяват от бюджетите си при финансирането на каузата.

В последните години организацията отбелязва спад във финансирането си, като сред страните, които са намалили финансовия си принос, са и САЩ. Като основна заплаха за дейността на световните организации, от части и на Световната продоволствена програма, Рейс-Андресен очерта популизма.

Тази година бройката на номинираните за Нобелова награда за мир бяха 318. 211 от тях са личности, 107 – организации. Сред фаворитите за избора се смятаха шведската климатична активистка Грета Тунберг, руският опозиционен лидер Алексей Навални, новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн и Световната здравна организация.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg