VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световни аукционни къщи отменят търговете си с руско изкуство

„Сотбис“, „Кристис“ и „Бонамс“ се отказват от т. нар. „руска седмица“

Произведенията на Василий Кандински обичайно привличат вниманието на руските колекционери в летните аукциони на големите тръжни къщи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Световни аукционни къщи отменят търговете си с руско изкуство

Произведенията на Василий Кандински обичайно привличат вниманието на руските колекционери в летните аукциони на големите тръжни къщи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Сотбис“, „Кристис“ и „Бонамс“ отменят лондонските си търгове си с руски произведения на изкуството заради войната в Украйна. Аукционите, които обичайно се провеждат през юни и са популярни като „руската седмица“, са магнит за руските колекционери, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

„Сотбис“ няма да проведе търга си с руско изкуство през юни – съобщава говорител на компанията. – Нашите сърца и мисли са отправени към всички, засегнати от украинската криза. Активно подкрепяме пострадалите от трагичните събития в региона чрез корпоративни кампании за набиране на средства и инициативи, организирани от служителите ни.“

През ноември лондонският клон на „Сотбис“ проведе аукцион с руско изкуство и отбеляза приходи от 17,7 млн. паунда (с таксите). Само часове след решението на „Сотбис“, същото решение взеха „Кристис“ и „Бонамс“. И двете компании заявиха, че внимателно следят западните санкции и ще се съобразят със списъците на личности и компании, с които търговията не се разрешава.

Санкциите на ЕС, САЩ и останалия западен свят срещу Русия засегнаха пряко президента Владимир Путин и най-близките в обкръжението им. Засегнати са банкови магнати, предприемачи, част от които колекционери на изкуство, като например Роман Абрамович, съосновател на московския музей за съвременно изкуство „Гараж“, и Пьотр Авен, популярен с голямата си колекция авангардно изкуство. Авен се канеше да отвори музей в Рига, Латвия, за да представи част от колекцията си с картини и съветски и латвийски порцелан.

Аукционната къща „Филипс“, собственост на руския конгломерат „Меркурий“, засега не е обявила подобни намерения. Миналия месец компанията дари 5,8 млн. паунда за Украинския Червен кръст.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg