Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световни хореографи пристигат в София

Ателиета и спектакли на Пабло Жиролами, Розер Тутусаус, Том Уекслър по покана на „Дерида“

Пабло Жиролами (вдясно) ще представи у нас един свой спектакъл и работния си процес по друг. Снимка: Личен архив/Инстаграм - Световни хореографи пристигат в София

Пабло Жиролами (вдясно) ще представи у нас един свой спектакъл и работния си процес по друг. Снимка: Личен архив/Инстаграм

Пабло Жиролами, Розер Тутусаус и Том Уекслър от Испания са част от хореографите, които ще гостуват в резидентската програма на танцов център „Дерида“. Българските танцьори и публика ще имат шанс да работят още с Мария Нурмела и Виле Ойнонен от Финландия, Ор Марин от Израел, Владислав Детюченко от Украйна.

„Артистичните резиденции ще срещнат българските млади артисти с професионалисти от чужбина, които пристигат, за да споделят опита си, да ги запознаят с новите тенденции в хореографията – споделя заместник-кметът на София Мирослав Боршош. – Професионалното развитие и надграждане на умения на родните творци е фокусът на тазгодишното издание на програмата.“

Млади български творци ще придобиват знания под менторството на Живко Желязков, а през юли работно ателие ще води Атанас Маев. Фокусът му ще е върху професионално развитие на млади български артисти чрез партньорства с професионални мрежи и колеги в България, Европа и света, както и възможности за участие във фестивали, конкурси и резиденции в чужбина.

Плюсове има и за почитателите на танца у нас – на 29 и 31 март Пабло Жиролами ще представи пред софийската публика работен процес на най-новите си две танцови представления – „Migration“ и „RER“.

На 29 март от 19 ч. на сцената на „Дерида“ „Миграция“ препраща към чудотворно пътуване – миграцията на животните, което има корени в практиката на Пабло Жиролами и в загряването на танцьорите от компания „Ивона“. Групата се ръководи чрез поредица от „задачи“ да се движи в пространството, да мигрира не само с цел да пътува до по-плодородна земя, но и да укрепи връзките в общността, в която живее.

„Миграция“ се основава на концепциите „Следвайте лидера – Водете последовател“/„Вземете – дайте вдъхновение“. Танцьорите са оборудвани с слушалки и получават инструкции от хореографа, който разговаря с тях чрез частен аудио канал и ги води до спонтанна хореографска композиция, базирана на кодирана система, центрирана върху просто ходене при свързване на кратки хореографски фрази и последователност от предложения, насочени към създаване на връзки, контрасти и синхроничности. Упражнението става представление, пътуването започва и общността се заздравява.

На 30 март от 10 до 14 ч. на Сцена „Дерида“ ще се проведе безплатно работно ателие за професионални танцови изпълнители с Пабло Жиролами.

На 31 март от 19 ч. Жиролами ще представи „RER“ – най-новото представление на компанията му „Ивона“.

„Дантела от екзоскелети ни държи заедно, всяко движение на ръка я съдържа, всеки поглед я прикрива – обяснява той идеята на своя проект. – Но колко сила има в това мъничко пространство, колко сила има в компактната структура на хиляди очи. В потните тела, за момент си спомням моята природа; аз съм птица и вълк; аз съм стоножка и изумруд, и солена вода, и елен и неподвижна памет и мечта; а моите пръсти ще се превърнат в клони, а след това в листа, и в лозя, и в грозде, и във вино, изпито от смеещия се млад мъж.

Те не търсят най-бързия начин, те се разпростират, за да опознаят всяко кътче на пространството и едва когато разберат и асимилират всичко, избират начина. Трябва да останете в лабиринта, целта не винаги е да се излезе от него. Не ме карайте да избирам между стръмния и непроницаем път и широкия и слънчев, позволете ми да мина по безкрайни стълби, знаейки, че ако съм physarum polycephalum, то няма да има нужда да копая гробове.

Когато някой палеонтолог намери нашата органична статуя, той ще каже: „Те не обичаха достатъчно“.

13-ото издание на Резидентската програма на „Дерида Данс Център“ е част от Календара на културните събития на София и се провежда с финансовата подкрепа на Столичната община.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg