Световни майстори на акварела в галерия „Нюанс”

Сергей Темерев, Русия, „Река Мойка, нейните къщи и лодки“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Световни майстори на акварела в галерия „Нюанс”

Сергей Темерев, Русия, „Река Мойка, нейните къщи и лодки“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

За всички ценители на изобразителното изкуство, които предпочитат романтиката, природните красоти и умерения реализъм, галерия „Нюанс” представя 16 майстори на акварела от Европа, Азия и Америка.

Традиционната китайска живопис с акварел датира от четвъртото хилядолетие пр. н. е. като декоративен занаят, а от I век се появяват и първите рисувани религиозни стенописи. С изобретяването на хартията през II – III столетие пейзажната акварелна живопис се утвърждава като независима арт форма в Азия.

В Европа хартията получава по-широко разпространение чак през ХII век и затова акварелната живопис се развива по-късно от останалите жанрове, но през XVIII-XIX вече вече е доста популярна.

Представените в изложбата 16 художници от САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Испания, Швеция, Молдова и България печелят конкурси, провеждат майсторски класове или преподават в художествени академии, университети и колежи. Всеки от тях и има свой разпознаваем почерк и уникална техника, и картини в престижни галерии и частни колекции.

Америка за България

Българският представител е Атанас Мацурев, акварелист-реалист с богата и разнообразна творческа биография, един от големите таланти в акварела не само у нас. Носител е на престижни отличия в България и чужбина, негови картини са притежание на частни колекции и галерии по цял свят.

Атанас Мацурев, България, „Посоки“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

През последните десетина години в изкуството на акварела се наблюдава истински бум. Провеждат се най-различни акварелни конкурси, фестивали, изложби, биеналета, включително и в почти всички съседни страни. Би било хубаво, ако идеята за тази първа експозиция в галерия „Нюанс”, обединяваща художници от най-различни жанрове и техники, се окаже само началото на нещо по-трайно, с периодичен статут. Така софиянци ще могат да се срещат по-редовно с прелестите, разнообразието и безкрайните възможности на акварела.

Изложбата „Акварел 2019” може да бъде разгледана в столичната галерия „Нюанс” до 29 септември.

Евгнени Кисничан, Молдова, „Испански лодки“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Александър Воцмуш, Русия, „Потапяне“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Чиен ъ чеп-Вей, Тайван, „Линиите на Москва“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Чжоу Тианя, Китай, „Три поколения“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Робърт Хайсмит, САЩ, „Сняг в каньона“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

ДНК

Bookshop 728×90