Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световни звукозаписни компании съдят ИИ за авторски права

Търсят по $150 хил. обезщетение за откраднати песни на Майкъл Джексън, АББА, Марая Кери...

Марая Кери е сред засегнатите изпълнители. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Световни звукозаписни компании съдят ИИ за авторски права

Марая Кери е сред засегнатите изпълнители. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големите звукозаписни компании в света, сред които „Сони“, „Юнивърсъл“ и „Уорнър“, съдят изкуствен интелект по обвинение, че създава песни, като краде от техни изпълнители. Обвинението е внесено от Американската асоциация на звукозаписната индустрия срещу двете приложения „Suno“ и „Udio“, които генерират текстове и мелодии на песни чрез изкуствен интелект,    съобщава „Вълчър“, позовавайки се на АП.

Използвани са песни на множество изпълнители на световните лейбъли, включително Майкъл Джексън, АББА, Брус Спрингстийн, Чък Бери, Марая Кери, Джейсън Деруло и много други. Приложенията работят с платени абонаменти и могат да създават музика в различни жанрове. Текстовете на песните могат да бъдат подадени от самите изпълнители или по желание също генерирани от изкуствения интелект.

„Процесът се състои от копирането на десетилетия със звукозаписи на най-популярната световна музика и след това поглъщането им от изкуствен интелект, за да се генерират резултати, които имитират качествата на оригиналните записи от хора“, се казва в документите по делото.

Жалбите за ощетени авторски права са две. Искът срещу „Suno AI“ е внесен във федерален съд в Бостън, а този срещу „Udio AI“ – в Ню Йорк. Звукозаписната асоциация търси обезщетения от 150 хил. долара за всяка открадната песен, както и съдебна забрана двете приложения да използват каталога им, за да обучават ИИ алгоритмите си.

В отговор изпълнителният директор на „Suno“ Майки Шулман заяви, че технологията е създадена да създава нова музика, а не да запомня и пресъздава вече съществуващо съдържание. Приложението, уточнява той, не позволява на потребителите да се позовават на конкретни изпълнители в инструкциите си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90